Русија

Русија поново претекла Америку у испорукама гаса у Европу

Русија је испоручила 13,3 милијарде кубних метара гаса на европско тржиште
Русија поново претекла Америку у испорукама гаса у Европу© Katja Buchholz/Getty Images

Русија је након завршетка трећег квартала ове године поново претекла САД када је реч о испорукама гаса у Европсу унију, подаци су анализе коју је урадио "Спутњик", према подацима аналитичке компаније "Бругел".

Русија је испоручила 13,3 милијарде кубних метара гаса на европско тржиште док је Америка испоручила 13 милијарди, самим тим удео руског гаса у Европи износио је 19,4 одсто што је за нешто више од два одсто више него прошлогодишњи максимум.

Реч је о гасу који се транспортује гасоводима – испоруке тог гаса порасле су за осам одсто у претходном кварталу, односно за 13 одсто на годишњем нивоу.

Укупна количина компресованог гаса у претходном кварталу износила је 4,7 милијарди кубика, што је мање у односу на претходни квартал за шест процената.

Истовремено, Америка је такође смањила количину испорученог течног гаса до 9,5 милијарди кубика чиме је постала трећи највећи добављач плавог енергента на европско тржиште, док је Русија друга.

На првом месту убедљиво води Норвешка која је испоручила 21,7 милијарди кубних метара гаса у периоду од јула до септембра. У прву петорку улазе и Алжир и Велика Британија.

image