Лавров: Мора постојати дијалог са талибанима – Американци ометају препород Авганистана

Игноришући критике међународне заједнице, Сједињене Државе настављају да незаконито задржавају националну имовину Авганистана и остављају на снази јаке санкције против банкарског сектора ове земље, каже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров састао се са шефом авганистанске дипломатије у Москви, са којим је разговарао о билатералним односима, борби против тероризма и трговином наркотицима, преносе руски медији. 

Према речима специјалног представника руског председника за Авганистан Замира Кабулова, посебна пажња била је посвећена управо питањима заједничке борбе против тероризма и наркотика. 

Из руског Министарства спољних послова додају да су и Русија и Авганистан "истакли обострану заинтересованост за одржавање поверљивих политичких односа и јачање узајамно корисне трговинско-економске сарадње са посебним акцентом на разради пројеката у сфери енергетике и пољопривреде". 

Министри су истакли важност регионалних дискусија на тему ситуације у Авганистану, међу којима је, како је наведено, једна од главних управо она која се одржава данас у Москви, и због које је у руску престоницу и допутовала делегација Авганистана, односно талибана, који су од 2021. на власти. У питању је такозвани "Московски формат" консултација који се одржава од 2017. године и који обједињује 10 земаља – Русију, Индију, Иран, Казахстан, Киргистан, Кину, Пакистан, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан. 

Током свог излагања на овом догађају, Лавров је изјавио да је Русија против размештања било каквих војних инфраструктура трећих земаља у Авганистану и суседним земљама. Уколико би до тога дошло, то би само погоршало ситуацију, објаснио је он. 

"Вашингтон и његови савезници, иако тврде да су посвећени међународној подршци Авганистанцима, у ствари ометају препород авганистанске државе. Игноришући критике међународне заједнице, Сједињене Државе настављају да незаконито задржавају националну имовину Авганистана и остављају на снази јаке санкције против банкарског сектора ове земље. Још једном апелујемо на западне земље да признају одговорност за постконфликтну обнову Авганистана, укину санкције и врате проневерену имовину Кабула", поручио је Лавров, преноси МСП РФ.

"Уверени смо да постоји потреба за одржавањем прагматичног дијалога са актуелном владом Авганистана. Конструктивна интеракција са авганистанским партнерима у интересу је безбедности и економског развоја региона", закључио је он.