Русија

Руска војска за седам дана ослободила шест насеља: Изведено 29 групних удара по украјинским циљевима

Током протекле недеље, системи ПВО оборили су седам тактичких балистичких ракета АТАЦМС америчке производње, шест вођених авио-бомби француске производње "хамер", 22 пројектила лансирана из ХИМАРС, као и 540 беспилотних летелица
Руска војска за седам дана ослободила шест насеља: Изведено 29 групних удара по украјинским циљевимаwww.globallookpress.com © Maxym Marusenko/ZUMAPRESS.com

Оружане снаге Руске Федерације су за недељу дана ослободиле шест насеља, укључујући град Угледар, саопштило је руско Министарство одбране.

Такође, руска војска је од 28. септембра до 4. октобра извела 29 групних удара високопрецизним оружјем, укључујући хиперсоничну балистичку ракету "кинжал" и беспилотне летелице. У нападима су оштећени енергетски објекти који подржавају рад предузећа војноиндустријског комплекса Украјине, као и инфраструктура војних аеродрома.

Јединице групе трупа "Север" наставиле су операцију уништавања јединица украјинске војске у Курској области. За недељу дана непријатељ је изгубио готово 3.050 војника, четири тенка, 43 борбена оклопна возила, од чега два "бредлија" америчке производње и 77 аутомобила. Уништено је 28 комада артиљеријског оруђа, као и седам система за електронско ратовање.

Јединице групе трупа "Запад" побољшале су позицију дуж линије фронта и ослободиле насеља Макејевка у ЛНР и Вишњеве у Харковској области. Неутралисано је готово 2.880 војних лица, четири борбена оклопна возила, од чега три оклопна транспортера М113 америчке производње и 42 возила. Поред тога, уништено је 14 станица за електронско ратовање и противбатеријских радара, као и 29 складишта муниције.

Јединице групе трупа "Југ" ослободиле су село Верхнекаменско у ДНР. Непријатељ је изгубио готово 5.110 војника, два тенка, три борбена оклопна возила, 44 возила, 47 артиљеријских оруђа, од којих 30 западне производње. Уништено је и 13 складишта муниције.

Јединице групе трупа "Центар" ослободиле су насеља Нелеповка и Крутој Јар у ДНР. Током недеље губици украјинских снага на овом правцу износили су 4.210 војника, два тенка, 16 борбених оклопних возила, 31 возило и 31  артиљеријско средство.

Јединице групе трупа "Исток" заузеле су повољније положаје на фронту и ослободиле град Угледар. Неутралисано је 890 војника, уништена два тенка, четири борбена оклопна возила, 60 возила и осам складишта муниције.

Јединице групе трупа "Дњепар" неутралисале су готово 510 војних лица, два тенка, 42 возила, пет станица за електронско ратовање и противбатеријска радара и десет складишта муниције.

Током недеље, системи ПВО оборили су седам тактичких балистичких ракета АТАЦМС америчке производње, шест вођених авио-бомби француске производње "хамер", 22 пројектила лансирана из ХИМАРС, као и 540 беспилотних летелица.

За недељу дана, 83 украјинска војника предала су се на линији фронта, од којих 44 током чишћења Угледара.

Министарство одбране РФ саопштило је и да су украјинске снаге у протекла 24 часа у Курској области изгубиле више од 350 војника, шест борбених оклопних возила, као и три артиљеријска оруђа, укључујући самоходну хаубицу "цезар" француске производње и вучну хаубицу М777 америчке производње, три возила, три станице за електронско ратовање и једно инжињеријско возило".

Додаје се и да је од упада у Курску област и почетка борби у овом делу Русије, Украјина изгубила укупно више од 20.200 војника.

image