Русија

Лумумбина Африка: Истакнути кенијски професор ново лице РТ канала (ВИДЕО)

Емисија професора Лумумбе бавиће се свим питањима која се тичу Африке

На РТ каналу кренула је емисија "Лумумбина Африка" коју ће водити професор Патрик Лох Отијено Лумумба, академик, писац и бивши директор кенијске Антикорупцијске комисије и Правног факултета.

Познат по панафричким ставовима и томе да налази "афричка решења за афричке проблеме", Лумумба ће се у својој емисији бавити прошлим и садашнјим проблемима афричког континента

Осврнувши се на своју нову емисију, Лумумба је приметио да су "историју Африке увек причали други, а када се погледају медији виде се веома негативан приказ Африке. Преко ове платформе коју ћемо имати преко РТ-а, имамо прилику да покажемо Африку која није рај, али није пакао. Моја мотивација овом емисијом је да покажем да су Африканци народ са историјом, ми смо људи са сврхом, ми смо људи са убеђењем. Да ли би ову емисију водили други канали? Канали које су преузели бивши колонизатори? Мој одговор је не."

"Лумумбина Африка" ће испитивати многе дихотомије које се данас налазе на афричком континенту: зашто неке од економија афричких нација напредују, а друге не? Зашто настају одређени сукоби и како се гасе – или деценијама тињају? Да ли је колонијализам заувек нестао са континента, или његови одјеци и даље подривају просперитет, и будућност у целини, афричких земаља?

"Професор Лумумба је признат и поштован у целој Африци. У овом новом, телевизијском подухвату, он не оставља камен на камену у свом настојању да усредсреди питања специфична за Африку, али одјекујућа за ширу међународну заједницу – од демографије до трговине, од енергије до очувања животне средине, од културе до духовности. Узбуђени смо што ћемо јединствену и убедљиву перспективу професора Лумумбе представити публици РТ-а широм света, и са њом наставити да разоткривамо колонијалне наративе о Африци који су и даље присутни у западним мејнстрим медијима", рекла је Ана Белкина, заменица главног уредника РТ-а.

image