Русија

Гутереш на самиту БРИКС-а у Русији

Генерални секретар УН проглашен је непожељним у Израелу
Гутереш на самиту БРИКС-а у Русији© China News Service / Contributor

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш присуствоваће самиту БРИКС-а у Русији.

Гутереш, који је недавно проглашен персоном нон грата у Израелу због константних позива на мир и примирје на Блиском истоку, присуствоваће скупу који се одржава од 22. до 24. октобра у Казању.

Присуство на самиту БРИКС-а потврдило је 15-ак светских лидера - укључујући и представнике свих 10 чланица групе.

На самит долазе и председник Кине Си Ђинпинг, индијски премијер Нарендра Моди, председник Јужне Африке Сирил Рамафоса, председник Бразила Лула да Силва, ирански председник Масуд Пезешкијан, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, председник Уједињених Арапских Емирата Мухамед Бен Заид ел Нахјан, престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Сламан ел Сауд, премијер Етиопије Абиј Ахмед, премијер Јерменије Никол Пашињан, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Монголије Ухнагин Хурелсух, председник Боливије Луис Арсе, турски председник Реџеп Тајип Ердоган, председница Нове развојне банке групе, бивша бразилска председница Дилма Русеф, али и палестински председник Махмуд Абас.

Домаћин самита је руски председник Владимир Путин.

Председник Србије Александар Вучић такође је позван да присуствује самиту, а за сада није познато да ли ће позив и прихватити.

Главно питање на самиту биће развој институционалног оквира групе и степен до којег организација може да еволуира изван тога да буде пука платформа за дискусију, рекао је за ТАСС директор истраживања Руског савета за међународне послове Андреј Кортунов.

Биће предузети кораци ка проширењу, али не у размерама самита у Јоханесбургу 2023. када је примљено неколико нових чланица одједном. Према речима Кортунова, могуће је очекивати да ће се јасније дефинисати статус земље партнера БРИКС-а, што ће се евентуално доживљавати као статус кандидата.

"Питање проширења се не може ставити на чекање. Лидери који долазе у Казањ надају се да ће се у неком својству придружити групи", закључио је експерт.

image