Министарство одбране Русије: Како смо ослободили Угледар

Клешта око града су се све више стезала захваљујући "ударима са бокова", више од 40 непријатељских војника се предало

Руска војска је успела да ослободи Угледар и разбије украјинску одбрану захваљујући бочним маневрима који се изводе да би се дошло до позадине или бока непријатеља, саопштило је Министарство одбране Русије.

Клешта око града су се све више стезала захваљујући "ударима са бокова", објаснили су у Министарству.

Према речима војника који су упали у град, милитанти Оружаних снага Украјине пружали су отпор до последњег, скривајући се од руске артиљеријске ватре у рудницима и подрумима. Али руска војска је показала да ће град неизбежно бити опкољен, па су украјинске јединице напустиле Угледар, а више од 40 непријатељских војника се предало.

"Руски јуришници су у ослобођеном граду пронашли немали број 'трофеја' – остављено оружје и муницију Оружаних снага Украјине, међу којима је и оно произведено у НАТО земљама попут пољских тихих минобацача, турских и америчких аутоматских бацача граната, малокалибарског оружја и друго", навели су у Министарству.

Како је руско Министарство одбране саопштило, Угледар је ослобођен 3. октобра, а био је последње велико упориште украјинских оружаних снага на јужнодоњецком правцу.

Његовим ослобађањем се руским трупама отворио пут за напредовање ка Великој Новоселки на граници са Запорошком облашћу и ка Курагову где је непријатељ изградио моћну одбрамбену линију.

Заузимање Угледара омогућило је руским трупама да добију стратешки важну предност, рекао је портпарол и официр 72. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине Арсениј Прилипка, који је побегао са Угледара.

"Они не планирају да станју. Освојили су тврђаву, вис, што је за њих постала још једна предност. Одатле ће моћи да ударају", рекао је Прилипка за лавовску телевизију "НТА".

Како је признао, руске јединице су ослободили град због потпуне надмоћности над украјинским оружаним снагама, украјинске трупе нису могле да издрже свакодневни притисак руске стране.

"Било је шанси да задржимо Угледар, али за то нам је био потребан барем паритет у средствима. Већ више од шест месеци траје овај стални свакодневни притисак, сваки дан, почевши од артиљерије, а са дроновима камиказама на крају. Њихови извиђачки авиони су стално надлетали, кориговали ватру. Имају моћна средства за електронско ратовање којима је тешко одолети", пожалио се украјински официр.

Руска војска је научила да се добро прилагоди "еволуцији борбених операција на стварном бојном пољу", признао је он и додао: "Оружје које се појављује на бојном пољу диктира промене. Кад год смо смислини нешто, они су смислили противмере".