Русија

Апетити расту: НАТО планира додатне бригаде због "претње са Истока"?

Алијанса планира да повећа број јединица ПВО пет пута – са 293 на 1.467, преноси немачки лист, позивајући се на такозване минималне захтеве које су изнели амерички генерал Кристофер Каволи и француски адмирал Пјер Вандије
Апетити расту: НАТО планира додатне бригаде због "претње са Истока"?Getty © Narciso Contreras/Anadolu

НАТО жели да формира додатних 49 борбено спремних бригада од којих ће свака имати око 5.000 војника, чиме ће укупан број бригада бити подигнут на 131, преноси "Велт" позивајући се на још необјављена документа.

Ради се о такозваним минималним захтевима које су изнели амерички генерал Кристофер Каволи и француски адмирал Пјер Вандије.

"Ако се 2021. године сматрало да је довољно имати 82 борбено спремне бригаде, онда би у будућности њихов број требало повећати на 131. То значи стварање додатних 49 великих формација, које у Бундесверу броје око 5.000 војника", преноси немачки лист.

Напомиње се да је за управљање и подршку овим трупама потребно повећати број борбених корпуса са шест на петнаест, а штабова дивизије са 24 на 38.

Осим тога, Алијанса планира да повећа број јединица ПВО пет пута – са 293 на 1.467.

Потреба за јачањем војне моћи НАТО-а објашњава се претњом која наводно претњом која долази од Русије.

У последње време на Западу се све више јављају идеје о директном оружаном сукобу између алијансе и Русије. Кремљ је напоменуо да Москва никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

Русија, пак, примећује незапамћену активност НАТО-а дуж својих западних граница јер Алијанса проширује иницијативе и назива то "обуздавањем руске агресије".

Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања НАТО снага у Европи. Руско Министарство спољних послова је саопштило да Русија остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да напусти курс милитаризације континента.

image