Русија

Медији откривају детаље разговора Трампа и Путина 2017. године

Доналд Трамп је још тада желео да чује мишљење руског председника о слању војне помоћи Кијеву
Медији откривају детаље разговора Трампа и Путина 2017. годинеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Док је био председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је разговарао са Владимиром Путином у Хамбургу 2017. године о војној помоћи Украјини, пренео је "Њујорк тајмс".

"Трамп је обавестио Путина да његова администрација разматра давање оружја Украјини и упитао га шта мисли о томе. Путин је одговорио да би то била 'грешка' и да, шта год Америка да Украјинцима, они ће тражити још", пише амерички лист.

Шеф Беле куће, како се наводи, није се противио Путиновој констатацији.

Путин и Трамп су разговарали о Украјини и током свог првог телефонског разговора 28. јануара 2017. године. Како је за амерички лист открио бивши високи амерички званичник, Трамп је први покренуо украјинску тему, питајући Путина за мишљење о бившој совјетској републици.

Руски председник је говорио о корупцији у Украјини, на шта је Трамп пажљиво одговорио, не сложивши се са својим саговорником, али није ни стао у заштиту кијевских власти.

Трамп је тада признао да конфликт између Москве и Кијева смета побољшању америчко-руских односа.

Током актуелне предизборне кампање Трамп је више пута изјављивао да може да постигне решење сукоба у Украјини и пре ступања на дужност. Истовремено, он је нагласио да до самог сукоба никада не би дошло да Москва има поштовања према америчком председнику.

image