Русија

Од несташног дечака до председника: Владимир Путин данас слави 72. рођендан

Честитке руском лидеру стижу из саме Русије, и из иностранства, а он ће, као и до сада, и овај дан провести радно и то са лидерима Заједнице независних држава
Од несташног дечака до председника: Владимир Путин данас слави 72. рођенданwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин данас слави 72. рођендан. 

Рођен је 1952. године у данашњем Санкт Петербургу, у, како је и сам рекао, обичној породици и скромним условима, захваљујући чему је до данас сачувао повезаност са обичним људима.

У основној школи је, према сопственом сведочењу, био несташан, а већу заинтересованост за учење показао је тек у шестом разреду када је и постао један од пионира. 

У студентским данима, Путин се 1970. одлучује за правни факултет данашњег Санктпетербуршког државног универзитета. И то, како показује његова биографија, није било случајно. Јер и пре него што је завршио школу, Путин је добро знао чиме жели да се бави. Тако је једном приликом отишао директно у управу КГБ-а како би сазнао како се то остаје обавештајац. И управо тамо му је речено да је једна од опција да прво заврши факултет, и то најбоље правни.

"И од тог тренутка почео сам да се спремам за правни факултет", рекао је једном приликом Путин, сећајући се својих почетака.

Након завршетка факултета, Путин убрзо почиње да остварује свој сан и почиње да ради у државној безбедности. Радио је у секретаријату Управе КГБ-а, а затим и у контраобавештајној јединици када су га запазили из спољнообавештајне службе, у којој је, након обуке, радио око четири и по године. Након још једне обуке, одлази у Немачку у којој је радио до 1990. године.

Нешто мало пре одласка, 1983. године, оженио се Људмилом Шкребњевом, у то време стјуардесом. Из тог брака, председник Русије има две ћерке - Марију Ивановну и Јекатерину Тихоновну.

"Не понашају се сви мушкарци тако нежно према својој деци као он. И увек их је мазио, док сам ја морала да их васпитавам", рекла је једном приликом Људмила.

За време рада у Немачкој, Путин је два пута био унапређен. Тај посао му је, како је сам рекао, "добро ишао".

Након повратка у тадашњи Лењинград, радио је као помоћник ректора Лењинградског државног универзитета за међународна питања. Од 1991. укључује се у рад администрације и владе града Санкт Петербурга, где је радио наредних година. 

Неколико година касније, 1996, са породицом одлази у Москву и почиње политичку каријеру која се развијала невероватном брзином.

Већ наредне године Путин постаје заменик шефа председничке администрације и начелник главне управе председника Руске Федерације за контролу. Исте године, успешно брани и докторску дисертацију. У јулу 1998. постаје директор Федералне службе безбедности Русије, и - од марта 1999. - истовремено и секретар руског Савета безбедности. 

Исте 1999. постаје премијер, на предлог тадашњег председника Бориса Јељцина.

На тој позицији му је, како је сам рекао, било интересантно да ради и у исто време осећао је велику част.

"Мислио сам: Па, одрадићу годину дана, и то добро. Ако помогнем да се Русија спасе од колапса, онда ћу моћи тиме да се поносим", рекао је он.

Неколико недеља пре краја 1999. године, стиже још једно признање за његов рад - тадашњи председник Јељцин понудио му је да га замени на месту председника. Путин 31. децембра постаје вршилац дужности председника Руске Федерације, а од 26. марта 2020. и изабрани председник земље.

Од тада, Путин је више пута гласовима народа, биран за председника Русије, захваљујући добром раду којим је спасио земљу од потпуне пропасти. На том месту је и данас, а свој дан, и ове године прославља радно.

Стога и не чуди што руском лидеру данас стижу честитке и из Русије и иностранства.

Председник Белорусије Александар Лукашенко честитао је Путину рођендан, уз жеље да поживи дуго у здрављу и срећи, и поруку да Минск "веома цени (његов) чврст став о даљем развоју белоруско-руских савезничких односа и стратешког партнерства" и коментар да су Путиново "дубоко разумевање историјске мисије Русије" и његова "лична одговорност за судбину народа и отаџбине постали поуздана гаранција јачања државности и суверенитета, друштвено-економског потенцијала и међународног ауторитета" Руске Федерације.

Председник Думе Вјачеслав Володин подсетио је да је Руска Федерација уз Владимира Путина прошла "тежак пут препорода и стицања суверенитета, након распада Совјетског Савеза и проблематичних 90-их", када је држава, како је рекао, "практично престала да постоји". "Русија је данас јака и суверена супер-сила. Наш председник чини све да је ојача, заштити њену независност, осигура безбедност и побољша квалитет живота људи", написао је Володин на Телеграму. 

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров написао је на мрежама да је, захваљујући Путину, Русија успела да се високо позиционира у свету, и додао да је Чеченија веома захвална руском лидеру на помоћи коју је указао тој републици по питању безбедности у региону и интеграције у економски живот целе земље.

Честитку су упутили и председник и прва дама Никарагве Данијел Ортега и Росарио Муриљо.

"Драги пријатељу! С љубављу и нашом надом у мир поздрављамо годишњицу Вашег рођења, желећи све најбоље Вама, Вашој породици, Вашем народу, Вашој земљи и целом свету. Нека овај нови празнични дан Вашег рођења појача Вашу снагу, испуни Вас здрављем и ојача поверење свих у победе Руске Федерације, која се поново, за добро света, бори против демона фашизма и смрти", наводи се у саопштењу.

Честитку је упутио и лидер опозиционог блока Илан Шор из Молдавије, уз коментар да Русија и даље остаје пријатељ те земље, чему је допринео баш руски лидер.

image