Русија

Наришкин: Британски МИ-6 припремао Украјинце за нападе на нуклеарне објекте

Ризици и претње са Запада порасли су неколико пута у последње време, каже директор руске Спољне обавештајне службе
Наришкин: Британски МИ-6 припремао Украјинце за нападе на нуклеарне објектеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

САД и НАТО не сносе ништа мању одговорност од Украјине за смрт свих цивила који су погинули током СВО и сву разорену цивилну инфраструктуру, будући да америчка обавештајна служба Кијеву од почетка сукоба даје координате за нападе на руску цивилну инфраструктури, рекао је данас директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин.

Према његовим речима, амерички сателити су још од марта 2024. значајно активирани за снимање руских територија на граници са Украјином, а посебна пажња посвећена је Белгородској и Курској области.

Наришкин истиче да је, према подацима руске агентције, план терористичког напада на Курску област укључивао заузимање и минирање Курске нуклеарке, а да се то десило, како је објаснио, Европа би се суочила са правом еколошком и хуманитарном катастрофом, попут оне у Чернобиљу. 

Директор руске Спољне обавештајне службе додаје да су Запад и Украјина против Русије покренули прави терористички рат. Наводи да се од специјалних служби Запада посебно истиче британска МИ6, која је Украјинце припремала за извођење провокација против нуклеарних објеката. Такође, у плану су били и терористички напади на далеководе који повезују нуклеарке са руским националним енергетским системом. 

Режим Зеленског, понавља Наришкин, припрема низ терористичких напада на територији Русије у циљу дестабилизације друштва. Наришкин упозорава да су у последње време ризици и претње са Запада повећани неколико пута, иако Русија њима, како каже, није желела никад лоше. 

Терористи из Сирије би након сукоба у Украјини требало да дестабилизију Евроазију

Осим тога, тврди да постоје подаци који указују да је Кијев комуницирао са лидерима терористичких формација у Сирији како би оганизовао и спровео диверзије и терористичке нападе против руских објеката у Сирији и како би привукао нове борце у редове својих оружаних снага.

Такође, открива да НАТО пребацује борце са Блиског истока у зону СВО. После завршетка украјинског сукоба, ови борци би, како наводи, требало да буду искоришћени за дестабилизацију евроазијског простора. 

Имамо доказ да су Вашингтон и Лондон директно учествовали у нападу на Северни ток

Директор Спољне обавештајне службе се, накратко, дотакао и Северног тока. Он тврди да постоје непобитни докази који указују да су САД и Велика Британија директно биле умешане у саботажу гасовода. У том циљу су, каже, били искоришћен професионални диверзанти из редова британске службе. 

Одлука о нападу на Северни ток допала се Американцима јер су желели да се Европа, а пре свега Немачка, одвоје од Русије, додаје Наришкин.

image