Русија

Грушко поручио: С Русијом се не разговора језиком силе

Москва узима у обзир све већу улогу нуклеарног оружја у стратегији НАТО-а, рекао је заменик руског министра спољних послова
Грушко поручио: С Русијом се не разговора језиком силе© MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија узима у обзир да, у војно-техничком смислу, НАТО иде ка повећању улоге нуклеарног оружја у стратегији Алијансе, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

Он је подсетио да је бивши генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг пре извесног времена говорио о модернизацији нуклеарног наоружања, укључујући и америчке бомбе стациониране у европским земљама.

"Москва узима у обзир цео скуп фактора који утичу на стратешку стабилност Русије, на њену безбедносну и одбрамбену способност, те се у ту сврху тренутно одвија процес ажурирања Основа државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања", казао је Грушко за РИА Новости.

Он је додао да руски одбрамбени планови имају за циљ да покажу противницима бесмисленост покушаја да се са Москвом разговара на језику силе.

"Желео бих још једном да нагласим да није Русија, већ Алијанса та која је кренула путем конфронтације. НАТО је тај који је одбио дијалог са нама и заједничко тражење начина да се одговори на стварне, а не измишљене претње и изазове регионалној и глобалној безбедности", навео је.

Према његовим речима, управо је сврсисходна политика Алијансе довела до велике кризе европске безбедности и уништења инструмената који је обезбеђују.

Говорећи о чланству Украјине у НАТО, Грушко је рекао да је тај потез потребан за хибридни рат против Руске Федерације.

Он је и додао да САД користе "митску претњу са истока" за интеграцију Европе у светски поредак и одржавање америчке хегемоније у свету.

image