Русија

"Солнцепјок", "тосочка" и "дракон": Како се унапређују тешки бацачи пламена руске војске?

Повећање убојне моћи, домета и прецизности су три стуба на којима се заснива унапређење савременог наоружања
"Солнцепјок", "тосочка" и "дракон": Како се унапређују тешки бацачи пламена руске војске?www.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

У зони Специјалне војне операције, вишецевни лансери ракета ТОС-1А "солнцепјок" се свакодневно користе за уништавање утврђених упоришта, надземних и укопаних положаја у којима се налазе оклопна возила и људство Оружаних снага Украјине.

Дејство овим системима врши се уз помоћ савремених софтвера за добијање топографско-геодетских параметара.

"Непримећени од стране непријатеља, 'солнцепјокови' заузимају ватрене положаје. Нишанџије подешавају положај лансера. Мало више од минута - и море ватре се шаље према непријатељу. Праћење циљева који се гађају и корекцију ватре врше посаде беспилотних летелица, које у реалном времену преносе резултате дејства командом месту", навело је Министарство одбране Руске Федерације у једном од скорашњих саопштења.

Украјински борци често покушавају да уђу у траг руским "тешким бацачима пламена", како се још називају ови лансери. Због тога се ТОС-1А углавном користи у ноћним условима, након чега брзо се пребацују у маршевски положај и у најкраћем могућем року напуштају позицију под окриљем групе за подршку.

Посадама ТОС-1А aктивно помажу посаде борбених возила пешадије БМП-3, које обезбеђују ватрену подршку и врше извиђање подручја пре извођења борбеног задатка. За заштиту од ФПВ дронова користи се напредни систем за електронско ратовање, који ствара заштитну "куполу" око лансера и ради на различитим фреквенцијама.

Уништавање непријатељских трупа обезбеђује се уз помоћ ракета са термобаричним бојевим главама које "солнцепјок" користи. У питању је врста наоружања која функциониште тако што најпре распршује своје пуњење као аеросолни облак гаса (који улази у зграде и околне објекте), а потом долази до експлозије и формирања ватрене лопте која усисава кисеоник из околине, због чега настаје ударни талас моћнији него код осталих врста авио-бомби.

Море ватре

Тешки бацач пламена ТОС-1А "солнцепјок" састоји се од вишецевног лансера, који је постављен на шасију тенка Т-72. Систем има 24 лансирне цеви, које користе термобаричне ракете, а један салво може покрити површину од четири хектара (200х200 м²).

Висока прецизност баражне паљбе је обезбеђена директним нишањењем (усмеравањем) лансера на циљ, на дометима од неколико км.

"Солнцепјок" је такође добио нови навигациони систем који је креирао ВНИИ "Сигнал" (део "Ростеха"), чиме је обезбеђено повећање прецизности гађања и аутоматизација у прорачуну параметара неопходних за дејство. Уз то, навигациони комплекс омогућава да извршавање борбених задата са затворених ватрених положаја без употребе уређаја за спољну оријентацију.

Вреди подсетити и да руски војноиндустријски комплекс повећава стопу производње ових самоходних лансера, па је према подацима МО Русије у 2023. години стопа производње ТОС-1А повећана 2,5 пута.

"Обим производње тешких бацача пламена повећан је због проширења производних капацитета, преласка на 24-часовни рад у две смене и повећања броја особља", саопштило је министарство.

Војни експерт Александар Хроленко је у разговору за РТ назвао "солнцепјок" веома "страшним оружјем" и подсетио да су посаде ових лансера дале значајан допринос у ослобађању Урожајног и Угледара.

"Употреба 'солнцепјока' захтева веома озбиљне мере заштите. Међутим, сви ови напори доносе резултате - ова борбена возила помажу да се непријатељско особље избаци са добро утврђених положаја и из подземних објеката, попут индустријских постројења", наводи Хроленко и додаје:

"У погледу ефикасности њиховог утицаја на одбрану украјинских милитаната, упоредио бих 'солнцепјок' са авио-бомбама великих димензија калибра и ракетним комплексом 'искандер'".

"Уништава читаве положаје"

Поред "солнцепјока", руска војска користи и тешки бацач пламена ТОС-2 "тосочка". Овај комплекс, базиран је на шасији камиона "торнадо", а лансер се састоји од 18 цеви. У поређењу са ТОС-1А, овај систем је мобилнији.

Министарство одбране Русије објавило је крајем маја снимак борбене употребе "тосоћке" на Јужнодоњецком правцу, као и коментар команданта вода ових система са позивним знаком "Саратов".

"Прва предност је, наравно, временска разлика. Ако нам је на 'солнцепјоку' требало више времена да заузмемо положај и сазнамо шта желимо, онда на другом ТОС-у систем све ради сам. Односно, одређује сопствену локацију и сам израчунава координате циља", објаснио је "Саратов".

Важна предност "тосочке" је и домет паљбе, који достиже 20 км, што је преко три пута више од домета ТОС-1А, а како наводи Министарство одбране РФ "рачунар 'тосочке' помаже у прорачуну како би непријатељ био погођен што је брже и прецизније могуће".

Иначе, да је домет ТОС-2 повећан на 20 км јавност је сазнала у августу током форума "Армија 2024", када је то изјавио начелник руских снага за АБХО генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Војни експерт Алексеј Леонков сматра да су главне предности ТОС-2 његова способност да делује по принципу "номадске артиљерије" и да дејствује по циљевима изван домета непријатељских ФПВ дронова.

"'Тосочка' може да потисне отпор непријатеља користећи принцип номадске артиљерије. То јест, заузмете положај, извршите удар и одмах промените положај. Таква ефикасност и маневрисање се траже. Поред тога, због способности да делује на дометима већим од десет километара, ТОС-2 је у стању да избегне нападе ФПВ дроновима", рекао је Леонков у коментару за РТ.

ТОС-3 "дракон" - нови члан породице тешких бацача пламена

Поред "солнцепјока" (и његове раније верзије "буратина") и "тосочке", руска војска према писању појединих медија већ добија и примерке најновијег вишецевног ракетног лансера који користи термобаричну муницију.

У питању је ТОС-3 "дракон"("змај" у преводу са руског језика) који попут ТОС-1А има шасију тенка, али има "само" 15 лансирних цеви. Иначе домет дејства овог система је 15 км, што га такође чини безбеднијим од непријатељских ФПВ дронова.

Иако има мањи капацитет ракета од претходника, ТОС-3 је мобилнији и има сателитски комуникациони модул који омогућава циљану ватру на основу добијених координата.

Према Леонкову, у поређењу са ТОС-1А, ТОС-3 има већи домет гађања, већу прецизност и висок степен аутоматизације процеса навигације, управљања и навођења.

"Појава оваквих система бацача пламена у зони СВО ојачаће офанзивне способности копнених јединица Оружаних снага Русије. Наравно, за таквим системима постоји велика потражња. Они омогућавају ефикасно уништавање утврђења украјинских оружаних снага и спаљивање шумских појасева ако непријатељ покуша да се тамо укопа", рекао је Леонков.

Он не сумња да ће руска индустрија наставити са интензивним унапређивањем самоходних бацача пламена, као и да ће ови системи постати мобилнији, прецизнији, те да ће им бити смањено време преласка из маршевског у борбени положај. Поред тога, додаје он, добиће различите врсте муниције.

"Главни циљеви побољшања тешких бацача пламена су јасни - повећање домета и прецизности како би могли да раде упоредо са вишецевним лансерима ракета 'торнадо-г' (модернизована верзија БМ-21 'град'), који дејствује на дометима до 40 км. Наравно, за то ће бити створена посебна муниција. Тако ће руски ТОС постати оружје високе прецизности", сматра Леонков.

Александар Хроленко није искључио да ће у блиској будућности ови системи, односно њихове посаде моћи ефикасније да комуницирају са беспилотним летелицама, које ће стално лебдети у ваздуху и обављати извиђање терена.

"Повећање убојне моћи, домета и прецизности су три стуба на којима се заснива унапређење савременог наоружања, укључујући тешке бацаче пламене", закључио је Кроленко.

image