Путин са лидерима ЗНД у борби против тероризма

Удео у комерцијалним трансакцијама између чланица ЗНД већ премашује 85 процената, а значајно су се побољшали и макроекономски показатељи земаља Заједнице, поручио је руски председник

Председник Русије Владимир Путин обратио се на састанку Савета лидера земаља Заједнице независних држава у Кремљу и истакао да у трговини међу чланицама расте учешће националних валута.

"Заједничким напорима ствара се стабилна и независна финансијска инфраструктура, шири се употреба националних валута у међусобним обрачунима – њихов удео у комерцијалним трансакцијама између чланица ЗНД већ премашује 85 процената", рекао је руски председник.

Трговински промет Русије са земљама ЗНД, додао је, порастао је за 7,7 одсто за седам месеци, упркос волатилности глобалних тржишта.

Такође, председник Русије је истакао да су се значајно побољшали макроекономски показатељи земаља ЗНД, а констатован је и раст међусобних трговинских и инвестиционих размена унутар Заједнице.

Путин је додао да је у првој половини 2024. године укупан БДП земаља ЗНД порастао за 4,7 одсто, а инвестиције у основни капитал за 11,2 одсто.

"Индустријска производња је порасла за 4,3 одсто, превоз терета за 4,9 одсто, промет у малопродаји 8,6 одсто. То су, у суштини, добри показатељи", истакао је Путин.

Процеси супституције увоза на простору ЗНД одвијају се брзим темпом, а тиме јача технички суверенитет земаља, додао је он.

Такође је рекао да ће сарадња земаља ЗНД са БРИКС-ом ојачати положај заједнице у светским пословима.

Дерадикализација и борба против тероризма

Кључна област заједничког рада чланица ЗНД је борба против тероризма, екстремизма, организованог криминала, трговине дрогом и корупције, истакао је Путин.

Према његовим речима, то се постиже добро успостављеном оперативном интеракцијом снага безбедности земаља учесница асоцијације.

Поред тога, учесници самита ЗНД одлучиће да одобре програм сарадње у процесу дерадиклазације који подразумева борбу против радикалних екстремистичких група и постепено смањење негативног утицаја идеологије екстремизма.

Председник је приметио да лидери земаља ЗНД редовно усаглашавају своје ставове о кључним глобалним и регионалним питањима као и да су њихова гледишта блиска или се потпуно поклапају.

О прослави 80. годишњице Победе

Земље ЗНД ће 2025. године заједно обележити 80. годишњицу победе у Другом светском рату и за све чланице ће то бити година мира и јединства у борби против нацизма, истакао је Путин.

Путин је предложио да земље ЗНД направе заједнички регистар меморијалног наслеђа Великог отаџбинског рата како би се очували и заштитили војни споменици и меморијална места посвећена подвизима војника.

Све земље ЗНД се залажу за формирање праведног светског поретка на основу општеприхваћених принципа међународног права са централном улогом УН, поручио је Путин.

Данашњем састанку су поред Путина присуствовали и председник Азербејџана Илхам Алијев, премијер Јерменије Никол Пашињан, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев, председник Киргизије Садир Џапаров, председник Таџикистана Емомали Рахмон, председник Туркменистана Сердар Бердимухамедов, председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев и генерални секретар ЗНД Сергеј Лебедев.