Русија забрањује Дискорд

Платформа за размену порука крши законе о борби против тероризма

Руско надзорно тело за медије "Роскомнадзор" забранио је Дискорд, платформу за размену порука популарну међу играчима и групама за криптовалуте, због објављивања "илегалних информација" и игнорисања судског налога.

Дискорд омогућава размену порука, гласовних и видео позива и групне четове. Платформа са седиштем у САД постала је популарна у неким корпоративним круговима, као и међу играчима онлајн видео игрица.

"Приступ месинџеру Дискорда је ограничен због кршења захтева руског законодавства", саопштио је "Роскомнадзор" и додао да је акција покренута због "објављивања нелегалних информација".

Надзорни орган је наложио уклањање 947 постова који садрже незаконит садржај, укључујући позиве на самоубиство, екстремизам, сексуално злостављање деце и "ЛГБТ пропаганду".

Прошле недеље, московски суд је казнио Дискорд са 3,5 милиона рубаља (37.500 долара) због непоштовања судских налога. Дискорд је већ игнорисао казну од шест милиона рубаља од прошле године.

Наредбе о уклањању нелегалног садржаја имају за циљ да "спрече употребу месинџера у терористичке и екстремистичке сврхе, регрутовање грађана за вршење терористичких и екстремистичких аката и продају дроге", речено је РТ-у у "Роскомнадзору".

Дискорд је такође био популарна платформа за комуникацију између блокчејн програмера, као и корисника криптовалута и трговаца. Док је велики део руских корисника платформе прешао на Телеграм након западних санкција због сукоба у Украјини, Дискорд је остао популаран међу играчима широм света.

Прошлог месеца, лист "Комерсант" је наговестио да би Дискорд могао бити или забрањен или "угушен" због непоштовања руских закона.