Путин с Лукашенком: Запад покушао да угуши Русију и Белорусију, али није успео (ВИДЕО)

Динамика односа Москве и Минска је значајна, а трговинске и економске везе се развијају добрим темпом, рекао је руски председник

Председник Белорусије Александар Лукашенко учинио је много на развоју билатералних односа између Руске Федерације и Белорусије, рекао је руски председник на састанку са белоруским лидером у Кремљу.

"Данас ће вам, као што знате, бити уручена највиша државна награда Руске Федерације – Орден апостола Андреја Првозваног. У овом случају, за посебне заслуге у јачању билатералних веза између Русије и Белорусије. Ви сте веома много учинили за то", рекао је Путин.

Путин је на почетку састанка рекао да је динамика односа Русије и Белорусије значајна, као и да се трговинске и економске везе развијају добрим темпом.

Према његовим речима, обим руско-белоруске трговине износио је 46,5 милијарди долара, а сарадња показује добру динамику.

Руски лидер је такође истакао да је Русија на првом месту по директним инвестицијама у белоруску економију, као и да так показатељ износи 4,5 милијарди долара.

Он је рекао да земље настављају да развијају сарадњу у области индустрије и пољопривреде.

Председник Белорусије рекао је да је Запад поставио план да угуши Руску Федерацију и Белорусију, али да није успео.

"Запад је поставио себи план да нас угуши, пре свега, у економији и финансијама. Они то и сами признају сада. Постсовјетске земље су се после распада СССР-а ослањале на очување онога што су имале. То нам је добро дошло данас у многим областима јер производимо робу, која је потребна Русији – од пољопривреде до микроелектронике", навео је Лукашенко.

Путин уручио Лукашенку Орден св. Апостола Андреја Првозваног

Руски председник Владимир Путин уручио је лидеру Белорусије Александру Лукашенку Орден св. Апостола Андреја Првозваног на свечаној церемонији у Кремљу.

Путин је указ о награђивању Лукашенка потписао у августу.

Како се наводи у документу, белоруски председник одликован је за истакнуте заслуге у развоју савезништва и стратешког партнерства Русије и Белорусије, јачање пријатељских веза руског и белоруског народа, као и за велики лични допринос у формирању и ефикасној делатности Савезне државе.

"Хвала вам на овој великој награди, сматрам је признањем за заслуге целог белоруског народа, који доследно јача јединство са нашом братском Русијом. За нас је Русија увек била и биће више од суседне државе", нагласио је Лукашенко и захвалио руском колеги за уручену награду.

Белоруски лидер је овом приликом истакао да је Белорусија много пута била суочена са избором у вези са интеракцијом и сарадњом са Русијом, али се та земља никада није окренула од свог савезника.

Орден св. апостола Андреја Првозваног је највише државно признање Руске Федерације. Додељује се истакнутим државним и јавним личностима, војсковођама, истакнутим представницима културе, уметности, као и различитих области економије за изузетне заслуге, које доприносе прогресу, величини и слави Русије.