Москва: Хезболах није изгубио контролу

Копнена инвазија на Либан, која је најављена у Израелу 30. септембра, и даље је у застоју, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Либански шиитски покрет Хезболах није изгубио контролу, упркос почетку израелске копнене операције у Либану и најновијим израелским нападима на руководство тог покрета, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Копнена инвазија на Либан, која је најављена у Израелу 30. септембра, и даље је у застоју. Израелски војни напади на либанску територију завршавају се насилним сукобима са борцима Хезболаха и значајним губицима", рекла је Захарова на данашњем брифингу.

Како је додала, према проценама Русије, Хезболах, укључујући и његово војно крило, није изгубио контролу, већ показује и организованост.

Захарова је указала да је потребно видети до колико жртава су довели ти сукоби  међу цивилним становништвом.

"Русија осуђује све акције које имају за циљ подстицање регионалне ватре", поручила је Захарова.

Израел од 1. октобра спроводи копнену операцију против снага Хезболаха у јужном Либану и наставља ваздушно бомбардовање те земље, где је већ погинуло више од 2.000 људи, укључујући вође шиитског покрета, док је више од милион људи избегло.

Упркос губицима, укључујући и командно особље, Хезболах води копнене борбе и не престаје са ракетним нападима на израелску територију.