Русија

Лавров допутовао у Лаос на самит Источне Азије (ВИДЕО)

Осим шефа руске дипломатије, Лаос ће посетити и амерички државни секретар Ентони Блинкен , који ће уместо америчког председника Џозефа Бајдена учествовати на догађајима АСЕАН и ЕАС
Лавров допутовао у Лаос на самит Источне Азије (ВИДЕО)Getty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је данас у престоницу Лаоса, где ће 11. октобра учествовати на Источноазијском самиту (ЕАС), јављају РИА Новости.

Наиме, Виентијан је већ почео да окупља угледне госте, пошто је у уторак тамо почела годишња серија састанака руководства Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН), а у петак ће догађаји бити завршени састанком годишњег самита лидера Источне Азије, чији стални учесници укључују и АСЕАН и низ њихових партнера у дијалогу, као и Русију, Кину и САД.

Осим шефа руске дипломатије, Лаос ће посетити и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који ће уместо америчког председника Џозефа Бајдена учествовати на догађајима АСЕАН и ЕАС.

Министарство спољних послова Русије није најавило могуће контакте са америчком делегацијом. Међутим, у јулу се Лавров и Блинкен, који су такође били у Лаосу у исто време на догађајима ових формата, нису одвојено састали. 

Руско Министарство спољних послова је 2. октобра напоменуло да Лавров планира билатералне састанке са азијским колегама, али није прецизирано са ким тачно.

Самит Источне Азије је форум за дијалог између лидера азијско-пацифичког региона о широком спектру стратешких политичких и економских питања, укључујући циљеве јачања регионалне безбедносне архитектуре.

Састанци у овом формату одржавају се сваке године у вези са догађајима на високом нивоу АСЕАН-а.

Од 2011. године на форум шефова држава источне и југоисточне Азије позивају се и лидери Руске Федерације и Сједињених Држава.

image