Русија

Руска амбасада у САД упозорава: Кијев планира провокацију хемијским оружјем

Тренутно се режим у Кијеву и његови спонзори спремају да фалсификују базу доказа како би оптужили Русију за кршење одредби Конвенције о хемијском оружју, саопштили су у амбасади
Руска амбасада у САД упозорава: Кијев планира провокацију хемијским оружјемwww.globallookpress.com © Valerie Plesch/dpa

Амбасада Русије у Вашингтону саопштила је да, према њеним информацијама, Украјина, уз помоћ западних земаља, планира да изврши низ провокација у зони борбених дејстава, укључујући коришћење хемијског оружја.

"Имамо поуздане информације да Украјина, уз подршку Запада, планира да изврши серију антируских провокација употребом хемијског оружја у зони Специјалне војне операције. Тренутно се режим у Кијеву и његови спонзори спремају да фалсификују базу доказа како би оптужили Русију за кршење одредби Конвенције о хемијском оружју", саопштили су у амбасади за "Њузвик".

Како се додаје, да би спровеле овај план, НАТО земље испоручиле су Украјини више од 70 јединица савремених уређаја за откривање и фиксирање токсичних супстанци, а запослени у украјинским агенцијама за спровођење закона обучени су у Украјини и у НАТО центрима о фалсификовању доказа са циљем њеног даљег достављања Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗЦВ).

Раније је стални представник Руске Федерације при ОЗХО и руски амбасадор у Холандији Владимир Тарабрин рекао да је "Русија уступила резултате истраге о случајевима употребе хемијског оружја од стране Украјине Организацији за забрану хемијског оружја и да тражи да се те информације схвате што је могуће озбиљније".

Он је нагласио да руска страна редовно обавештава ОЗХО о чињеницама употребе хемијског оружја од стране Кијева.

И начелник снага радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов, упозорио је да Украјина припрема провокацију са циљем да оптужи Русију за употребу токсичних супстанци током СВО.

Министарство одбране је више пута истакло да Украјина, уз помоћ западних спонзора, редовно крши Конвенцију о хемијском оружју.

image