Русија

Небензја: Сукоб у Гази је резултат тврдоглавости Израела и САД

Израел намерно подрива резолуције Генералне скупштине УН, које су му омогућиле да постане држава чланица Светске организације, рекао је стални представник Русије при УН
Небензја: Сукоб у Гази је резултат тврдоглавости Израела и САД© Michael M. Santiago/Getty Images

Конфликт у Појасу Газе је резултат тврдоглавости израелског руководства и његових америчких покровитеља, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Сви који још увек имају саосећања, огорчени су чињеницом да се ова трагедија већ годину дана користи за немилосрдно и нехумано масовно колективно кажњавање Палестинаца, који се суочавају са хуманитарном катастрофом без преседана од Другог светског рата", нагласио је Небензја на седници Савета безбедности УН.

Како је указао, готово 42.000 особа је убијено, од којих су већина жене и деца, док се број рањених и несталих приближава 100.000.

"Два милиона интерно расељених лица. То је резултат тврдоглавости израелског руководства и америчких савезника Западног Јерусалима, што не дозвољавају Савету безбедности да заустави овај зачарани круг насиља", истакао је руски дипломата.

Небензја је указао да Израел намерно подрива резолуције Генералне скупштине УН, које су му омогућиле да постане држава чланица Светске организације.

Руски дипломата је подсетио да је 1949. године Израел примљен у УН уз поштовање и спровођење две резолуције Генералне скупштине: 181 – са планом за поделу Палестине на две државе (арапску и јеврејску) и 194. - о избеглицама, што је основа мандата УНРВА.

"Имамо парадоксалну ситуацију: саботирањем примене поменутих резолуција, Израел, заправо, намерно подрива одлуке и схватања која су му омогућила да се придружи УН.

Истовремено, самим Палестинцима се и даље ускраћује пуноправно чланство у Светској организацији", оценио је Небензја.

Наиме, Комисија за спољне послове и безбедност израелског Кнесета (парламента) је 6. октобра одобрила нацрт закона о забрани рада УНРВА у Израелу.

image