Русија

Рјабков демантовао Трампа: САД, Русија и Кина нису договарале денуклеаризацију

Сви покушаји Трампове администрације да седнемо за исти преговарачки сто били су неуспешни, указао је заменик министра спољних послова Русије
Рјабков демантовао Трампа: САД, Русија и Кина нису договарале денуклеаризацију© Григорий Сысоев / РИА Новости

Изјаве бившег председника САД Доналда Трампа, да су Русија, Кина и САД биле близу закључивања споразума о потпуној денуклеаризацији, не одговарају истини, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

"То није тачно. Покушаји Трампове администрације да за исти преговарачки сто сместе нас и кинеску делегацију били су неуспешни", рекао је Рјабков.

Претходно је републикански председнички кандидат Доналд Трамп изјавио је да је "Вашингтон скоро постигао споразум о нуклеарном оружју са Русијом и Кином током свог боравка у Белој кући".

Бивши председник је то изјавио током двосатног интервјуа са комичарем Ендрјуом Шулцом, који је објављен на Иксу, у среду.

"Били смо близу договора о нуклеарном разоружавању. Било би тако добро. Говорим о Русији, нама самима и Кини. Онда бисмо у то укључили све остале", рекао је Трамп.

Нуклеарно оружје је, према његовим речима, "највећа претња коју данас имамо у свету", тврди Трамп. 

Трамп своје заслуге за денуклеаризацију која се умало догодила, наглашава током расправе о наводном нуклеарном програму Ирана, током које је критиковао америчког председника Џозефа Бајдена због оклевања да се супротстави Техерану.

image