Рјабков демантовао Трампа: САД, Русија и Кина нису договарале денуклеаризацију

Сви покушаји Трампове администрације да седнемо за исти преговарачки сто били су неуспешни, указао је заменик министра спољних послова Русије

Изјаве бившег председника САД Доналда Трампа, да су Русија, Кина и САД биле близу закључивања споразума о потпуној денуклеаризацији, не одговарају истини, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

"То није тачно. Покушаји Трампове администрације да за исти преговарачки сто сместе нас и кинеску делегацију били су неуспешни", рекао је Рјабков.

Претходно је републикански председнички кандидат Доналд Трамп изјавио је да је "Вашингтон скоро постигао споразум о нуклеарном оружју са Русијом и Кином током свог боравка у Белој кући".

Бивши председник је то изјавио током двосатног интервјуа са комичарем Ендрјуом Шулцом, који је објављен на Иксу, у среду.

"Били смо близу договора о нуклеарном разоружавању. Било би тако добро. Говорим о Русији, нама самима и Кини. Онда бисмо у то укључили све остале", рекао је Трамп.

Нуклеарно оружје је, према његовим речима, "највећа претња коју данас имамо у свету", тврди Трамп. 

Трамп своје заслуге за денуклеаризацију која се умало догодила, наглашава током расправе о наводном нуклеарном програму Ирана, током које је критиковао америчког председника Џозефа Бајдена због оклевања да се супротстави Техерану.