Руско тумачење декларације из Дубровника: Вучић променио антируске одредбе

Председник Србије је одбио да потпише завршну декларацију Самита Украјина – Југоисточна Европа пре него што је утицао да се ублаже формулације о санкцијама против Руске Федерације, приметио је Владимир Соловјов

На иницијативу председника Србије Александра Вучића, измењен је текст заједничке декларације Самита Украјина-Југоисточна Европа који је укључивао антируске одредбе, објавио је руски новинар Владимир Соловјов на Телеграму.

Декларација је, захваљујући српском председнику, уређена и представљена без помињања обавезног увођења санкција Руској Федерацији, истакао је Соловјов који води емсију на државном каналу "Расија 1".

Вучић је најпре одбио да потпише завршну декларацију Самита који је одржан у Дубровнику, подсетио је он.

Србија поштује територијални интегритет Украјине, али неће уводити санкције Русији, рекао је председник Србије Александар Вучић на Самиту, говорећи о члану који је измењен.

"Промењен је члан и подстичу се земље да се ускладе са мерама ЕУ. То је оно што смо изменили, три-четири ствари и то је била једна од ствари, Србија поштује своју политику — она је слободна и слободарска земља. Подржавамо територијални интегритет Украјине, али ћемо истовремено остати без увођења санкција Русији. То је наша политика", рекао је Вучић.

Председник Србије је објаснио да се у декларацији не помиње војна помоћ Украјини, као и да се уместо о "деокупацији Крима" у њој говори о "територијалном интегритету Украјине".