Русија

Путин у Туркменистану: Стварају се нови центри економске моћи на Глобалном истоку и југу

Руски председник учествује на форуму "Однос времена и цивилизација – основа мира и развоја", дочекао га је лидер Туркменистана Сердар Бердимухамедов

Стварају се нови центри економске моћи пре свега на Глобалном истоку и Глобалном југу, изјавио је председник Русије Владимир Путин на међународном форуму "Однос времена и цивилизација – основа мира и развоја" у Туркменистану.

"Државе које учествују у процесу стварања новог светског поретка покушавају да заштите свој суверенитет и друштвени и културни идентитет ослањајући се на националне интересе", оценио је руски председник.

Државе светске већине, чији је део Русија, и друге земље које учествују да на форуму следе идеје туркменистанског песника-мислиоца Магтимгулија Пирагија у чију част се данашњи форум и одржава а које се залажу за праведнију расподелу добра, за доследну демократизацију међународног живота.

"Мир и развој у свету може да се оствари једино ако се у обзир узме став сваког народа и поштује право сваке државе на суверенитет, свој поглед на свет, традицију и религиозна уверења", навео је Путин.

Магтимгули Пираги се заслужено сматра великим хуманистом, оснивачем туркменске поезије и књижевности, а његова дела и богато стваралачко наслеђе су с правом уврштени у златни фонд светске културе, приметио је руски председник.

Песник је имао јединствен стил – кратке афористичне реченице које су ушле у народни језик и постале изреке и фразе које се користе у свакодневном говору, навео је Путин.

Овај геније је позивао на чистоту, правду и једнакост у односима међу људима, државама и народима, залагао се за високе идеале пријатељства и добросуседства и новим поколењима предао мисао о толерантности, поштовању и солидарности, приметио је Путин.

"Све је то и данас познато здравомислећим људима и неопходно је у данашњим околностима, која нису лака јер се свет сусреће са невиђеним претњама које уништавају цивилизацију, међуетничким и међуверским сукобима, када су међународни односи ушли у еру фундаменталних промена, када се формира нови светски поредак, који одражава разноликост целе планете, оценио је председник.

"И овај природни процес је неповратан", нагласио је Путин.

Председник Русије допутовао је у радну посету Туркменистану где учествује на међународном форуму "Однос времена и цивилизација – основа мира и развоја".

Новинари Кремља су потврдили да је руски председник стигао на форум и да га је дочекао лидер Туркменистана Сердар Бердимухамедов.

Руски лидер ће у Ашхабаду, поред учешћа на међународном форуму имати прилике да се састане са лидерима других земаља који су такође позвани на догађај.

Како је раније најавио помоћник руског председника Јуриј Ушаков, очекује се да ће присуствовати представници Казахстана, Киргизије, Монголије, Таџикистана, Узбекистана и других држава.

Поред тога, планиран је састанак Путина и иранског председника Масуда Пезешкијана и разговор о нагло погоршаној ситуацији на Блиском истоку, најавио је раније Ушаков.

Манифестација у Ашхабаду је посвећена 300. годишњици рођења туркменског песника-мислиоца Магтимгулија Пирагија.

image