Русија

Лавров: Стварање нових војних блокова носи ризик од сукоба

Сви планови САД у азијско-пацифичком региону имају за циљ "заштиту" од Русије и Кине, изјавио је министар спољних послова Русије
Лавров: Стварање нових војних блокова носи ризик од сукобаGetty © Mert Gokhan Koc

Било какве идеје о стварању војних блокова носе ризик од сукоба, који би могао да пређе у врућу фазу, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након Источноазијског самита, коментаришући предлог Јапана да се створи "азијски НАТО".

Москва уочава ризике милитаризације азијско-пацифичког региона као и да Запад жели да усмери рад АСЕАН-а против интереса Русије и Кине, приметио је Лавров на конференцији за медије о резултатима пленарне седнице 19. Источноазијског самита.

Према његовим речима, сви планови САД у азијско-пацифичком региону имају за циљ "заштиту" од Русије и Кине.

Спровођење претњи нападом на иранска нуклеарна постројења била би веома озбиљна провокација, приметио је руски министар.

Говорећи о решењу украјинске кризе, Лавров је истакао да Русија још није открила ништа озбиљно у политичким изјавама које долазе из иностранства.

"Русију не занимају информације украјинских личности о конференцијама за мир, став Москве је изнео руски председник Владимир Путин", поручио је Лавров.

Низ земаља Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) већ је прихватило позив за самит БРИКС-а, потврдио је руски министар.

image