Русија

Небензја: Цинизам израелских напада на Либан забрињава

Власти Јерусалима не само да отворено крше принципе међународног хуманитарног права, већ и жртве међу цивилним становништвом сматрају својеврсном "колатералном штетом", рекао је руски дипломата
Небензја: Цинизам израелских напада на Либан забрињаваGetty © Michael M. Santiago

Данас, након Појаса Газе, Бејрут се налази у епицентру кризе која је захватила цео регион, са срцепарајућим сликама бомбардовања које се већ шире светом, приметио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја на састанку Савета безбедности УН о ситуацији у Либану.

"Стотине извиђачких и нападних беспилотних летелица даноноћно делују на небу изнад јужног Либана. Сваког сата авиони израелског ратног ваздухопловства лансирају масивне ракетне и бомбашке нападе", рекао је руски допломата.

Цинизам израелских напада на Либан је забрињавајући, јер су мете густо насељена подручја Бејрута и других либанских градова, нагласио је Небензја.

Власти Јерусалима не само да отворено крше принципе међународног хуманитарног права, већ и жртве међу цивилним становништвом сматрају својеврсном "колатералном штетом", додао је Небензја.

"Не видимо оправдање за нове жртве цивилног становништва које се већ броји на хиљаде. Изражавамо нашу солидарност са руководством и народом Либана који је био изложен оружаној агресији. Иако је копнена инвазија на Либан застала, више од милион становника јужног Либана већ је принуђено да напусти своје домове", навео је руски дипломата.

Израел је пошао на велики ризик, упркос горком искуству кампање из 2006. године, а заједно са њим су и његови амерички саучесници "сковани" предизборном кампањом која је достигла врхунац, приметио је руски дипломата.

"Са њима је све јасно, само је питање шта у овим околностима да раде чланови Савета безбедности. Не знам за наше колеге, али ми остајемо уверени да је што скорији прекид ватре у Појасу Газе главна ствар којој Савет мора да тежи", нагласио је Небензја.

Русија захтева пуну и свеобухватну примену Резолуције Савета безбедности 1701 која садржи и израелску обавезу да прекине све офанзивне војне операције, повуче своје оружане снаге из јужног Либана и оконча окупацију либанских територија, и Хезболахове обавезе о повлачењу јединица северно од реке Литани, поручио је он.

Подсетио је да је Русија 3. октобра послала серију хуманитарне помоћи у Бејрут и додао да су хуманитарни напори недовољни у околностима у којима Израел и САД доливају уље на ватру у јеку најразорније ескалације на Блиском истоку и крше међународно право и Повељу УН.

image