Рјабков: Рад "нуклеарне петорке" никада није престао

Следећи састанак у овом формату биће одржан у Њујорку на маргинама састанака Првог комитета Генералне скупштине УН у наредне две недеље, рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације

Рад Русије, Кине, Велике Британије, САД и Француске у формату "нуклеарне петорке" никада није престао, а очекују се контакти на радном нивоу, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков.

"Ово је затворен радни формат, где нема елемента ванредног стања или сензационализма. Рад 'петорке' никада није престао", казао је Рјабков за ТАСС.

Он је раније најавио да ће следећи састанак у овом формату бити одржан у Њујорку на маргинама састанака Првог комитета Генералне скупштине УН у наредне две недеље.

Према његовим речима, то су "догађаји који нису јавни".

"Како будемо напредовали, мислим да ће наше кинеске колеге, које су преузеле координацију овог формата, поделити оно што сматрају потребним да представе медијима и јавности. Посао иде систематски", објаснио је Рјабков.

Први заменик председника Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове Владимир Џабаров изјавио је раније уверење да ће предстојећи састанак "нуклеарне петорке" бити повезан са ажурирањем руске доктрине у тој области.

Према његовим речима, састанак може да се одржи на два начина - или ће западне државе покушати да изврше притисак на Москву, или ће размишљати о потреби одржавања дијалога са њом.

Председник Русије Владимир Путин је претходно на седници Савета безбедности о нуклеарном одвраћању рекао да нуклеарна тријада (нуклеарно стратешко оружје на копну, мору и у ваздуху) остаје најважнија гаранција безбедности државе и грађана, као и инструмент за одржавање стратешког паритета и равнотеже снага у свету.

"Русија је увек имала високу одговорност у приступу употреби нуклеарне силе, ово је екстремна мера за заштиту суверенитета земље", рекао је Путин.