Руски научник открива: Који пацијенти ће први тестирати вакцину против рака

Процедура испитивања овог лека у виду вакцине разликоваће се од уобичајене, па тако неће бити класичне прве, друге и треће фазе тестирања, указао је директор Института "Гамалеја" из Москве Александар Гинцбург

Пацијенти са меланомом и микроцелуларним карциномом плућа биће први који ће добити нову вакцину против рака у клиничким испитивањима, изјавио је директор Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" Александар Гинцбург.

"Сада радимо са меланомом, јер је једноставно технички лакши за рад. Казањски институт за основну медицину и биологију спроводи истраживања на другим моделима, посебно на микроцелуларном раку плућа, од којег у свету умире око 1,2-1,3 милиона људи. То је један од најчешћих малигних карцинома", казао је Гинцбург за ТАСС.

Гинцбург је појаснио да ће се процедура испитивања овог лека у виду вакцине разликовати од уобичајене, па тако неће бити класичне прве, друге и треће фазе тестирања.

"Производ је персонализован и биће представљен у складу са новим документом, који предвиђа другачији поступак истраживања", прецизирао је руски научник, објашњавајући да се "масовно испитивање лека код великог броја људи не очекује због индивидуалности лека".

Наиме, вакцину против рака је заједнички развило неколико научних тимова - Истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Н. Ф. Гамалеја", Московски истраживачки онколошки институт "П. А. Херзен" и Национални медицински истраживачки центар за онкологију "Н. Н. Блокхин".

Раније је главни онколог Министарства здравља Русије, генерални директор Националног медицинског истраживачког центра за радиологију министарства, академик Руске академије наука Андреј Каприн, известио да су "претклиничка испитивања већ завршена".