Белусов у посети Северној флоти: Министар одбране обишао нуклеарне подморнице класе "бореј" (ВИДЕО)

Белоусов је током посете прегледао и инфраструктуру 61. засебне гардијске бригаде морнаричке пешадије

Завршена је обимна реконструкција пристаништа Северне флоте за подморнице "пројекта 955", односно класе "бореј", саопштио је министру одбране Андреју Белоусову командант подморничких снага Северне флоте вицеадмирал Анатолиј Коваленко.

Белоусов је прегледао војну и социјалну инфраструктуру Северне флоте у оквиру радног путовања у Мурманску област, саопштило је Министарство одбране.

"У бази нуклеарних подморница 'бореј' и 'бореј-а', командант подморничких снага Северне флоте, вицеадмирал Анатолиј Коваленко, известио је руског министра одбране, да је завршена велика реконструкција сектора за пристајање за нуклеарне подморнице 'пројекта 955'. Надограђена  инфраструктура је способна да обезбеди подморницама неопходна енергетска средства, комуникације, ваздух и воду, што ће значајно смањити хабање подморничких механизама и система док су у бази", наводи се у саопштењу.

Треба напоменути да се подморнице треће генерације тренутно замењују подморницама четврте генерације.

Белоусов је прегледао одељак са системима за електронско ратовање, одељак са ракетним силосима наоружаним интерконтиненталним балистичким пројектилима, као и стамбене просторије особља на подморници "Кнез Владимир" класе "бореј-а".

Командант подморнице је известио министра да је посада спремна да изврши све задате задатке. Белоусов је током посете прегледао и инфраструктуру 61. засебне гардијске бригаде морнаричке пешадије.

Министар је саслушао извештаје команде гарнизона о стању расположивих средстава и перспективама развоја насеља и дао низ упутстава о изради свеобухватног плана унапређења гарнизона.

Белусов је обавештен да је у оквиру актуелног програма развоја поморске јединице до 2030. године планирана изградња складишта за смештај наоружања и војне опреме, ракетног и артиљеријског наоружања и стамбених, са спаваоницама и касарном.