Русија

Немци се селе у Калињинград да прегурају зиму?

Гувернер Антон Алиханов је изјавио да Немци долазе у Калињинград да зимују због високих цена у Немачкој
Немци се селе у Калињинград да прегурају зиму?Getty © Paulius Peleckis / Stringer

Становници Немачке почели су да долазе у Калињинградску област да лакше презиме зиму због нижих цена комуналија, рекао је гувернер Антон Алиханов у интервјуу за "РИА Новости".

"Невероватна ствар је да комшије долазе, чак има и Немаца који долазе код нас да зимују. Зато што изнајмљивање стана и плаћање рачуна за четири месеца у Калињинграду кошта као за месец дана негде у Диселдорфу. Разговарали смо са једним Немцем. Питали смо га, шта радиш овде, а он каже дошли смо да презимимо", рекао је Алиханов.

Према речима гувернера, највећу корист имаће становници региона који изнајмљују станове.

Алиханов је такође напоменуо да електронске визе за улазак у Русију треба да буду враћене што је пре могуће.

"Овај механизам је замрзнут због пандемије корона вируса, а 2019. године, док је још функционисао, Калињинградска област је за шест месеци примила више од 100.000 људи", нагласио је шеф региона.

Он је додао да ће многи "Европљани сигурно доћи у Русију и оставити ту новац".

"Гледаће како ствари заиста стоје у Русији, не верујући овој суманутој пропаганди и глупостима о којима њихови медији извештавају", закључио је гувернер.

После почетка руске војне специјалне операције у Украјини, западне земље су увеле санкције Москви, али се то претворило у проблем САД и Европе, што је изазвало раст цена горива и рекордну инфлацију.

Како је приметио руски председник Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија за Запад, али да су антируска ограничења задала озбиљан ударац целокупној глобалној економији.

Ипак, према његовим речима, није било могуће поткопати финансијску стабилност Русије, а сама Европа је зашла у ћорсокак санкцијама.

image