Кремљ: Војне вежбе НАТО-а воде у ексалацију тензија

Дмитриј Песков је истако да Русија ради све што је потребно како би осигурала своју безбедност, открио зашто се на Западу толико плаше БРИКС-а и да ли је Москва спремна на контакте са САД о смањењу наоружања

Русија се са својом војном инфраструктуром никада није кретала према НАТО земљама, увек је било управо супротно, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Тврдње да Москва представља претњу за НАТО, како каже, неистините су и нелогичне.

"Радимо све што је потребно како бисмо осигурали своју безбедност и за то имамо сав неопходан потенцијал", рекао је Песков.

Војне вежбе нуклеарних снага НАТО-а у тренутним условима правог рата у Украјини доводе до ескалације тензија, изјавио је Песков.

"У условима 'врелог' рата који се води у оквиру украјинског сукоба, наравно, такве вежбе не воде ничем другом до даљој ескалацији тензија", рекао је Песков, коментаришући однос Москве према овим војним вежбама.

Зашто се на Западу толико плаше БРИКС-а

Све више земаља жели да гради односе на нов начин, без диктатуре, рекао је Песков, одговарајући на питање зашто се на Западу толико боје БРИКС-а.

"Не би требало да се плаше БРИКС-а. Асоцијација је привлачна бројним државама. На Западу постоје затворени клубови попут Г7. Они су увек били затворени чак и за оне земље које су већ ојачале, попут Кине и Индије. БРИКС је демократска асоцијација која нуди апсолутно равноправну интеракцију и сарадњу уз узајамно поштовање", рекао је портпарол.

Говорећи о промени назива ове организације, с обзиром на то да су примљене нове чланице, Песков каже да таквих предлога није било, као и да би за такву одлуку била потребна сагласност већине.

Контакти о смањењу наоружања су неопходни, али безбедносна питања морају да се решавају у целини са освртом на тренутну ситуацију, рекао је Песков, коментаришући изјаву председника САД Џозефа Бајдена да је спреман да започне преговоре о нуклеарним капацитетима.

Наиме, амерички председник јуче је, поводом Нобелове награде за мир која је додељена организацији јапанских антинуклеарних активиста Нихон Хиданкјо, поручио да је Вашингтон спреман да разговара са Русијом, Кином и Северном Корејом о смањењу нуклеарног оружја, уз коментар да треба да тежимо свету "у којем неће бити овог оружја".

"Русија сматра да су такви контакти неопходни, они се не могу одлагати, али морамо на свеобухватан начин размотрити сва безбедносна питања", поручио је портпарол.