Русија

Руски министар одбране у Пекингу: Поверљиви контакти лидера – војна сарадња на копну, мору и ваздуху

Министар одбране Руске Федерације допутовао је данас у Кину у којој ће одржати низ разговора са војним и војно-политичким руководством те земље. За Белоусова је испред Централног војног савета Кине приређен свечани дочек који су употпунили оркестар и почасна гарда

Војна сарадња Русије и Кине је важан фактор за очување стабилности у региону и целом свету, оценио је данас руски министар одбране Андреј Белоусов на преговорима са кинеским колегом Донг Јуном, уз поруку да Москва рачуна на блиску и плодну сарадњу с кинеским пријатељима.

"Руско-кинеска војна сарадња је важан елемент повећањa одбрамбених способности и одржавање глобалне и регионалне стабилности. Редовно спроводимо заједничку оперативну и борбену обуку на копну, мору и ваздуху. Успешно спроводимо обуку и изводимо борбене задатке, укључујући и оне најсложеније", приметио је Белоусов, констатујући да се руско-кинески односи развијају у свим правцима и да су односи достигли ниво који је без преседана. 

Руски министар је истакао да кључну улогу у односима играју "поверљиви контакти лидера две земље" и кинеском колеги честитао 75 година од оснивања Кинеске Народне Републике и 75 година од успостављања дипломатских односа Москве и Пекинга.

Кинеско министарство одбране поручило је на састанку да обе стране имају исту жељу - даљи развој билатералних односа у војној сфери, уз коментар да постоји простор за отварање неких нових поглавља војне сарадње са Москвом. 

image