Би-Би-Си: Губимо "пропагандну" битку од РТ; Симоњан: Кад одеш – одлази

Британски медији објавили су делове говора којим ће се на вечерашњем скупу обратити директор државног британског медијског гиганта

Смањење финансирања Светског сервиса Би-Би-Сија омогућило је руским и кинеским медијима да шире "неоспорну пропаганду" широм Глобалног југа, пожалио се генерални директор британског државног медијског гиганта Тим Дејви, потврђујући оно што јер недавно рекао и Џејмс Рубин: да због широког домета РТ, велики део света није "прогутао" са запада сервирану причу о Украјини и оправданости рата с Русијом.

Светски сервис Би-Би-Сија иначе емитује програм на око 40 језика за публику од 320 милиона људи недељно. Пре две године, мрежа је укинула више од 380 радних места и зауставила радио-емисије на десет језика, укључујући арапски и персијски.

Очекује се да ће Дејви вечерас, у свом говору на "Фјучур ризилијанс форуму", нестраначком састанку у Лондону, говорећи о значају свог медија, устврдити да ће, када се када се Светски сервис повуче, медијски оператери с државним финансирањем, искористити предност.

"Русија и Кина шире своје глобалне медијске активности – пуно улажу да повећају своју публику на кључним тржиштима у Африци, Блиском истоку и Латинској Америци", рећи ће Дејви, а показују материјали који су већ подељени британским медијима.

Он ће устврдити и да су "посебно руски медији невероватно активни у промоцији њихових наратива, са инфлуенсерима на друштвеним мрежама који појачавају пропаганду и такозваним 'активистима' који уживо емитују проруске скупове".

"Кенијски државни емитер КБЦ је преузео кинеску продукцију на ТВ и радију, као и либеријски државни емитер ЛБС. У међувремену, у Либану медији које подржава Русија сада емитују на радио-фреквенцији коју је раније користио Би-Би-Си Арабик", навешће Дејви.

Дејви ће се пожалити да су новинари које подржава Русија ширили "неоспорну пропаганду" у Либану оног дана када су хиљаде Хезболахових комуникационих уређаја истовремено експлодирале у очигледној израелској саботажној операцији. 

"Да је Би-Би-Си успео да задржи наше непристрасне радио-емисије, локалној публици би било много теже да пронађе ове поруке", тврдиће он.

На тврдње генералног директора Би-Би-Сија, реаговала је и главна уредница медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан.

"Генерални директор Би-Би-Сија је забринут да након њиховог одласка из медијског простора Блиског истока, Африке и Латинске Америке заузимамо нишу", навела је Симоњанова.

Она је цитирала "Сандеј тајмс" који јавља да су бивши регионални партнери Би-Би-Сија, Јордан, Палестина, Ирак, Либан и Мауританија, већ примили понуде од кинеске радио компаније ЦРИ и руске агенције Спутњик, које су изразиле интересовање за коришћење некадашњих Би-Би-Сијевих термина за емитовање.

"'Свето место никада није празно', 'Кад одеш, одлази'", поручила је Симоњан.

Упркос Дејвијевим тврдњама о независности, Би-Би-Си је, међутим, операција која се скоро у потпуности финансира од стране државе, финансира се годишњом лиценцом од 169,50 фунти (221 долара) коју дугује свако британско домаћинство са телевизором или уређајем који може да прима сигнал. Британска канцеларија за националну статистику класификује ту таксу као порез, а Би-Би-Си као део "сектора централне владе" британске привреде.

Британско министарство иностраних послова такође плаћа 104 милиона фунти (135,5 милиона долара) од годишњег буџета Светском сервису од 334 милиона фунти (435,3 милиона долара) и највећи је финансијски покровитељ Би-Би-Сијевог одељења за "Медијску акцију". Ово одељење, које такође финансирају владе САД, Канаде, Норвешке, Шведске, ЕУ, УН и Фондација Била и Мелинде Гејтс, тврди да овај новац троши на борбу против "дезинформација, подела и неповерења" у двадесетак земаља у развоју.

Дејвијеве притужбе одражавају оне из америчког Стејт департмента. Након што је прошлог месеца најавио низ санкција РТ-у, амерички званичник Џејми Рубин рекао је новинарима да је "један од разлога зашто толико света није у потпуности подржало Украјину као што мислите да би, јесте и због широког обима и домета РТ, где се пропаганда, дезинформације и лажи шире милионима, ако не и милијардама широм света".

Главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан изјавила је да је успех РТ-а један од два разлога за америчке санкције руским медијима, уз изборе у Сједињеним Државама.

"Зашто су то баш сада урадили? Као прво, пројекти су се показали невероватно успешним: наша публика је значајно порасла у поређењу са оним што је била када смо емитовали отворено. Само прошле године наши пројекти на енглеском језику имали су скоро 14 милијарди прегледа. То их боли. То је више од наших најближих конкурената – Би-Би-Сија, Си-Ен-Ена", казала је Симоњанова у емисији Владимира Соловјова.