Путин тражио од Думе да ратификује уговор о стратешком партнерству са ДНРК

Уговор предвиђа да ако један потписник буде нападнут, други одмах пружа војну и другу помоћ

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи предлог закона о ратификацији Уговора о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Северене Кореје.

"Ратификујте Уговор о свеобухватном стратешком партнерству између Руске Федерације и Демократске Народне Републике Кореје, потписан у Пјонгјангу 19. јуна 2024. године", наводи се у нацрту закона.

Путин и Ким Џонг Ун потписали су споразум 19. јуна, током посете руског лидера Пјонгјангу.

Овај документ би требало да замени основни Уговор о пријатељству, добросуседству и сарадњи између Русије и Северне Кореје од 9. фебруара 2000. године.

Четврти члан овог уговора предвиђа да ако један од учесника буде подвргнут оружаном нападу друге државе или више држава и нађе се у ратном стању, онда ће други учесник одмах пружити војну и другу помоћ свим расположивим средствима.

Ово је предвиђено чланом 51 Повеље УН и законодавством Русије и ДНРК. Осим тога, према члану осмом, стране стварају механизме за заједничко деловање у циљу јачања одбрамбених способности у интересу спречавања рата, као и обезбеђења регионалног и међународног мира и безбедности.