Русија

Пушков упозорио САД да би удари западним oружјем на територију РФ били "самоубилачка игра"

Руски званичник предвиђа шта би се десило ако би, одговарајући украјински напад на Русију америчким пројектилима, Москва ударила на амерички војни објекат или базу
Пушков упозорио САД да би удари западним oружјем на територију РФ били "самоубилачка игра"Getty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Напади Кијева америчким ракетама дубоко на територију Русије носе потенцијално самоубилачке ризике за САД, што Американцима уопште није потребно и мислећи људи би то морали да разумеју, поручио је шеф Комисије Савета Федерације за информациону политику и интеракцију са медијима Aлексеј Пушков.

"Ако у Белој кући има људи којима глава служи за размишљање, а не да се бесмислено смеју и 'тупе' све време, како је кандидат Харисове за потпредседника Тим ​​Валц невино навео своју главну слабост, онда ће они неминовно доћи до закључка да Америци није потребна потенцијално самоубилачка игра украјинских напада западним ракетама на Русију", написао је Пушков на Телеграму

Према његовим речима, они амерички званичници који мућну главом ће неминовно имати две дилеме од којих је прва шта ако, као одговор на напад Украјине на Русију америчким пројектилима, Москва удари на амерички војни објекат или базу.

Према речима Пушкова, на Западу су, из нејасних разлога, уверени да Русија неће одговорити на напад.

"А шта ако одговори? Да ли САД онда треба да пређу на оштру ескалацију у виду сопствених ракетних удара на Русију с готово стопостотним ризиком од нуклеарног рата? Сигуран сам да је таква мисао пала на памет чак и главним стратезима садашње америчке администрације", написао је Пушков.

Друга дилема, ништа мање тешка, јесте да чак и ако САД не обезбеде Украјини сопствене ракете за нападе на Русију, већ дозволе нападе француским и британским ракетама, шта ће онда бити у случају да Москва одговори ударима на британске и француске циљеве.

"Ако ни на који начин не реагују, онда ће се срушити светиња над светињама америчке војно-политичке стратегије – Вашингтонски споразум о стварању НАТО-а и његов главни члан 5. Испашће да су САД одбиле да заштите своје НАТО савезнике, а то би значило урушавање читавог система америчке хегемоније. А ако се, ипак, укључе у сукоб и војне акције на страни својих савезника онда важи сценарио из дилеме број један. И зарад чега? Зарад Украјине?", упитао је Пушков.

Много је рационалније не донети потенцијално фаталну одлуку, која ће са великим степеном вероватноће довести било које америчко руководство у безбедносне дилеме које су нерешиве за САД, закључио је Пушков.

image