Кремљ: Русија се не меша у унутрашње ствари Грузије

Запад је тај који покушава да утиче на ток изборне капање у Грузији, истакао је портпарол Кремља Дмитриј Пексов

Русија не намерава и не меша се у унутрашње ствари Грузије, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући предстојеће изборе у тој земљи.

С друге стране, Запад је тај који покушава да утиче на ток изборне капање у Грузији, истакао је Песков и нагласио да је Москва приметила покушаје западних земаља да изврше притисак на грузијске власти.

Компликације у односима између Москве и Тбилисија не ометају хуманитарне везе, људи и даље путују у Русију и Грузију, додао је он.

Говорећи о предстојећем самиту БРИКС-а, Песков наглашава да упркос тврдњама Запада, Русија није изолована – међународни дијалог се наставља и Москва је његов саставни део. У оквиру међународног дијалога који Русија води са партнерима, нико не покушава да заузме доминантну позицију и наметне своју вољу другима, додао је портпарол Кремља.

Што се тиче изјава појединих званичника Саудијске Арабије како та земља није формално постала чланица БРИКС-а, Песков истиче да ће статус Ријада бити појашњен на предстојећем самиту у Казању.

Одговарајући на питање да ли споразум о стратешком партнерству са Демократском Народном Републиком Корејом подразумева да ће свака од страна ући у сукоб у случају да друга од њих буде нападнута, Песков истиче да "формулације из споразума не захтевају додатно појашњење и да су прилично недвосмислене".

"Споразум подразумева заиста стратешко продубљивање сарадње у свим областима, укључујући и осигуравање безбедности. Ми и наши севернокорејски пријатељи се руководимо тим договором и његовим принципима приликом даљег развоја наших односа", објаснио је Песков.

На питање да ли може да открије да ли ће у споразуму о стратешком партнерству са Ираном који је у припреми бити сличних одредби о међусобној одбрани, Песков одговара: "Не. Када документ буде спреман моћи ћемо да га коментаришемо."