Русија

Москва: Русија ће бити уз Северну Кореју у случају агресије

Акције Јужне Кореје према ДНРК су провокативне и доводе до ескалације ситуације на полуострву, оценио је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко
Москва: Русија ће бити уз Северну Кореју у случају агресијеGetty © Host photo agency / RIA Novosti

Русија ће пружити војну помоћ Северној Кореји ако на ту земљу буде извршена агресија. То је предвиђено Споразумом о свеобухватном стратешком партнерству са Пјонгјангом, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.

"Уговор о свеобухватном стратешком партнерству између Руске Федерације и ДНРК, чији је предлог закона за ратификацију руски председник Владимир Путин поднео Државној Думи, подразумева пружање узајамне помоћи, укључујући војну помоћ, у случају агресије на једну од страна", казао је Руденко. 

Он је навео да постоји члан четири, који се односи управо на питања међусобне помоћи у случају агресије, тачније да ће у случају агресије на једну од страна, једна другој пружити сву неопходну помоћ, укључујући и војну помоћ.

Говорећи о акцијама Јужне Кореје према ДНРК, Руденко је навео да су те акције "провокативне и да доводе до ескалације ситуације на полуострву".

"Сматрамо да је оно што је Јужна Кореја недавно предузела, провокативне акције, које озбиљно нарушавају стабилност на полуострву и доводе до ескалације тензија", истакао је Руденко, напомињући да је "то већ веома опасан развој догађаја".

Раније је руски председник Владимир Путин предао Државној думи на ратификацију споразум о свеобухватном стратешком партнерству са ДНРК.

Путин и Ким Џонг Ун потписали су споразум 19. јуна, током посете руског лидера Пјонгјангу.

Овај документ би требало да замени основни Уговор о пријатељству, добросуседству и сарадњи између Русије и Северне Кореје од 9. фебруара 2000.

image