Москва: Молдавцима покушавају да одузму идентитет, с циљем да их претворе у слуге Румуније и НАТО-а

"Румунизација Молдавије је у току. Ово је историјска битка која се водила деценијама и вековима, а сада је достигла нови ниво", оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Политика румунизације, лишавајући Молдавце њиховог идентитета, има за циљ да их претвори у служење интересима Румуније и НАТО заједнице у целини, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Румунизација Молдавије је у току, тачније апсорпција Молдавије од стране Румуније. Ово је историјска битка која се водила деценијама и вековима, а сада је достигла нови ниво. Али, оно што је веома важно јесте да када одузмете особи идентитет, можете да јој радите шта год желите. А тако је и са земљом", казала је Захарова за радио "Спутњик".

Како је истакла, идентитет је корен, који значи нечију отпорност на много начина, и у морално-психолошком, укључујући и у физичком смислу. Разумете на шта се ослањате.

"Разумете на шта се ослањате и шта вас покреће. Разумете ко сте. Они покушавају да одузму ово Молдавцима да би од њих направили само слуге", оценила је руска званичница.

Захарова је напоменула да Молдавија и даље има остатке свог научног, индустријског, образовног наслеђа, али да у будућности тога неће бити.

"Зато што ови људи нису потребни за то, већ да би били вечне слуге. Вечна прилика да се у овом случају ангажују службеници за потребе Румуније и заједнице НАТО-а у целини", објаснила је портпаролка руског МСП-а.