Путин поднео Думи нацрт ратификације споразума са Кувајтом о изручењу осуђеника

Споразумом са Кувајтом, који је потписан у Санкт Петербургу 28. јуна 2024, предвиђено је да ће стране једна другој пружати опсежну помоћ у трансферу лица осуђених на затворску казну

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи нацрт ратификације споразума између Руске Федерације и Кувајта о изручењу осуђених на затворску казну.

"Ратификујте споразум између Руске Федерације и државе Кувајт о изручењу лица осуђених на казну затвора, потписан у Санкт Петербургу 28. јуна 2024. године", наводи се у документу.

Споразумом са Кувајтом предвиђено је да ће стране једна другој пружати опсежну помоћ у трансферу лица осуђених на затворску казну.

Споразумно лице осуђено на казну затвора на територији једне од страна може бити пребачено на територију друге стране ради издржавања одређене казне.

У том циљу, лице или његов законски заступник може захтевати и од државе изрицања казне и од државе извршења да пребаце лице у складу са одредбама овог споразума.

Захтев за изручење може поднети или држава изрицања казне или држава извршења.

Напомиње се да осуђено лице може бити пребачено под одређеним условима. Конкретно, ако је држављанин државе извршења казне, а кривична дела за која се изриче казна су кажњива казном затвора у складу са кривичним законодавством државе извршења казне.

Изручење се може одбити, између осталог, ако држава изрицања казне сматра да би трансфер осуђеног лица могао штетити његовом суверенитету, безбедности, јавном реду или другим битним интересима.