Русија

Кремљ о Србији и БРИКС-у: ЕУ стално поставља услове Београду и заврће му руке

Разумемо притисак са којим се суочавају наши српски пријатељи и верујемо да ће Србија донети ону одлуку која ће бити у интересу њеног народа, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ о Србији и БРИКС-у: ЕУ стално поставља услове Београду и заврће му рукеGetty © Education Images/Universal Images Group

ЕУ поставља Србији различите услове по питањима сарадње и заврће јој руке, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Европска унија заиста Србији заврће руке и стално условљава процес сарадње. Ту су стално неки услови. БРИКС никоме не намеће никакве услове. То је формат интеракције који се заснива на међусобном поштовању и спремности да одговоримо на бриге и интересе других", казао је Песков на данашњем брифингу.

Портпарол Кремља је истакао да "Русија разуме притисак са којим се суочавају њени српски пријатељи".

Песков је додао да је Москва уверена да ће Београд донети ону одлуку која ће бити у интересу народа Србије.

Одговарајући на питање новинара да ли је потврђено учешће председника Србије Александра Вучића на предстојећем самиту БРИКС-а у Казању, Песков је рекао да "још увек не може да говори о учешћу српског председника".

Он је додао да ће помоћник руског председника Јуриј Ушаков у понедељак одржати брифинг на којем ће саопштити коначан списак учесника.

Међу лидерима који су добили позив да дођу на овогодишњи самит БРИКС-а је и председник Србије Александар Вучић. Председник Србије је рекао да ће се благовремено изјаснити о својој одлуци, али и је и даље непознато да ли је позив прихватио. 

У међувремену, потпредседник Владе Србије Александар Вулин потврдио је за РИА Новости да ће учествовати на овогодишњем самиту БРИКС-а.

На самит БРИКС је позвано више од 60 шефова држава, а свој долазак најавио је и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Групацију БРИКС-а тренутно чини 10 земаља – Русија, Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, Иран, Египат, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а жељу за чланством исказао је још одређени број земаља.

Удео земаља БРИКС-а у светској економији премашује показатеље Г7 – групе од седам најразвијенијих земаља и тај удео наставља са растом.

image