Још ништа од деветог пакета санкција: Пољска и балтичке земље упалиле црвено светло

Неке чланице ЕУ не подржавају план да се дозволи пролаз руског ђубрива кроз европске луке

Чланице ЕУ нису успеле данас да усвоје девети пакет економских санкција против Русије, јер се, како наводи Ројтерс, неколико држава успротивило предложеним, блажим мерама ограничења за руско ђубриво.

Камен спотицања био је план да се руским извозницима тог производа дозволи пролаз кроз луке Уније (чак и ако је реч о производима санкционисаних руских фирми), а томе су се наводно успротивиле Пољска и три балтичке државе.

Земље које су се залагале за ту меру тврдиле су да би се тако обезбедила сигурност хране у земљама у развоју, док су противници бранили свој став тврдећи да би такву дозволу злоупотребили руски олигарси које је ЕУ санкционисала.

Неке чланице наводно су предложиле и да се Светском програму за храну да право да одобрава такав извоз.

"Фајненшел тајмс" је прошле недеље известио да су земље попут Немачке, Француске, Шпаније и Холандије израдиле нацрт предлога, позивајући на изузеће руског жита и ђубрива из пакета санкција.

Ове државе сматрају да режим санкција одлаже испоруке које су од виталног значаја за сиромашније регионе, па се тако у документу, између осталог, наводи да "тренутна правна ситуација доприноси критикама да санкције заправо ометају трговину храном и ђубривом".

Руски председник Владимир Путин још у септембру је позвао Уједињене нације да изврше притисак на ЕУ како би се укинула ограничења будући да су, како каже, санкције пре свега нанеле штету земљама у развоју.

Шеф руске државе је такође обећао да ће тим нацијама бесплатно испоручити 300.000 тона ђубрива заробљеног у европским лукама.

ЕУ је, наиме, још у априлу увела санкције за овај руски производ  забранивши куповину, увоз или трансфер тих производа у ЕУ, а прописи су се односили и на транзит руског ђубрива у треће земље.

Анонимни извор Ројтерса, навео је и да се очекује да ће нови нацрт пакета санкција бити прослеђен вечерас.