Русија

Захарова о 80. годишњици ослобођења Београда: Победа над Хитлером темељ руско-српског пријатељства

Србија штити безбедност руских војних гробница из Другог светског рата, за разлику од бројних земаља источне Европе које су се претвориле у легла вандализма, оценила је званична представница руског Министарства спољних послова
Захарова о 80. годишњици ослобођења Београда: Победа над Хитлером темељ руско-српског пријатељстваwww.globallookpress.com © MFA Russia

Сећање на заједничку победу наших народа над Хитлеровом Немачком ће и даље служити као чврст темељ руско-српског пријатељства, поручила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, поводом 80. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

"Желим да искористим прилику и искажем признање властима и народу Србије јер поштују сећање на оне који су пали у борби против нацизма. Србија упорно чува 49 руских војних гробница из Другог светског рата – за разлику од бројних земаља источне Европе које су се претвориле у легла вандализма", истакла је Захарова.

Пре 80 година, 20. октобра 1944. године, подсећа Захарова, догодио се један од кључних догађаја завршне етапе Другог светског рата на Балкану – Београд су ослободиле Црвена армија и југословенски партизани.

Захваљујући успеху Јаши-кишињевске операције Црвене армије у августу 1944, нацистичка Немачка је изгубила своје савезнике – Румунију и Бугарску, што је обезбедило брзо напредовање трупа Трећег украјинског фронта под командом маршала Фјодора Толбухина ка границама Југославије, навела је Захарова.

Дејствима совјетских трупа је поражена немачка група "Србија", нанета је озбиљна штета другим формацијама групе "Ф", а ослобођени су источни и североисточни региони Југославије, подсетила је она и додала да су тиме створени повољни услови за даље напредовање Црвене армије у правцу Будимпеште.

Значајну помоћ у уништавању нацистичких освајача пружила је Народноослободилачка војска Југославије, укључујући Прву армијску групу под командом Пека Дапчевића, као и локално становништво које је симпатисало совјетске борце, напоменула је Захарова.

"Југословенски народ је високо оценио подвиг својих ослободилаца. За исказану смелост и храброст у борбама за Београд, Антифашистичка скупштина народног ослобођења Југославије одликовала је више од 2.000 совјетских војника и официра орденима и медаљама. Чак 13 војника су постали народни хероји Југославије. Заузврат, 300 војника и команданата Народноослободилачке војске Југославије одликовано је ордењем и медаљама Совјетског Савеза", навела је Захарова.

Двадесети октобар је веома значајан датум, истакла је, који спаја народе Русије и Србије.

Тог дана ће се у српској престоници одвити велики број комеморативних догађаја на којима ће присуствовати многобројни гости из Русије.

"Централно место заузима полагање венаца на Гробље ослободилаца Београда. У припреми је поворка Бесмртног пука. На главном градском тргу одржаће се наступи руских и српских уметничких колектива. Увече ће бити свечани скуп у Народном позоришту и ватромет", навела је Захарова.

Министарство културе Русије и Руско војно историјско друштво отворили су, како каже, тематске изложбе у централном парку Београда и Руском центру за науку и културу, где ће уочи јубилеја бити организовани и Руско-српски културни форум и научна конференција.

image