Русија

Москва о оптужбама ЕУ: Нисмо ми изазвали глобалну енергетску кризу, поуздан смо снабдевач

Нафтовод "Дружба" је шест деценија служио као својеврсни енергетски мост за обострано корисну сарадњу Русије са европским државама и доприносио очувању енергетске безбедности на континенту, нагласила је портпарол руског МСП-а
Москва о оптужбама ЕУ: Нисмо ми изазвали глобалну енергетску кризу, поуздан смо снабдевачGetty © Janos Kummer

Упркос неоснованим оптужбама европских званичника да је Русија изазвала глобалну енергетску кризу, Москва остаје поуздан и одговоран снабдевач енергентима, поручила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом 60. годишњице пуштања у рад нафтовода "Дружба".

Према њеним речима, то потврђују и недавни догађаји у вези са нафтоводом "Дружба".

"Као што знате, Украјина је средином јула ове године, очигледно по налогу Запада, зауставила транзитне испоруке нафте руске компаније 'Лукоил' дуж јужног крака нафтовода за Словачку и Мађарску", подсетила је она.

Али, упркос тим политички мотивисаним ограничењима, како наводи, руски добављачи су пружили помоћ – компанија "Татњефт" је већ у јулу повећала испоруке нафте рафинеријама у Словачкој и Мађарској, шаљући у сваку земљу око 330.000 тона нафте.

Ово је омогућило, додала је, да се надоместе количине које су повучене због санкција "Лукоилу".

Јуче се навршило 60 година од када је са радом почела  "Дружба" – највећи трансевропски систем нафтовода на свету који је изградио Совјетски Савез како би се нафтом из СССР-а снабдевале социјалистичке земље источне Европе – Мађарска, Демократска Република Немачка, Пољска и Чехословачка.

"'Дружба' је шест деценија служила као својеврсни енергетски мост за обострано корисну сарадњу наше земље са европским државама и доприносио је очувању енергетске безбедности на континенту", нагласила је Захарова.

"Међутим, околности у којима смо се приближили овом значајном датуму доприносе одлуци да се прослава годишњице одложи за боља времена", закључила је она.

image