Захарова открива о чему ће разговарати лидери на самиту БРИКС-а у Казању

Посебна пажња биће посвећена теми реформе међународног финансијског система, развоју међубанкарске сарадње и проширењу међусобних обрачуна у националним валутама, указала је званична представница руског МСП-а

Лидери земаља чланица БРИКС-а имаће прилично густ распоред на шеснаестом самиту који ће бити одржан у Казању од 22. до 24. октобра, указала је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Шефови држава чланица ће разговарати о актуелним питањима глобалне и регионалне агенде, резултатима заједничког рада у оквиру стратешког партнерства БРИКС-а у политичкој, економској, културној и хуманитарној сфери, прецизирала је Захарова.

Тема самита је "Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбедност", подсетила је она и додала да ће бити сумирани резултати интеракције у области безбедности.

Притом, како каже, посебна пажња биће посвећена теми реформе међународног финансијског система и повећању улоге држава БРИКС-а, развоју међубанкарске сарадње и проширењу међусобних обрачуна у националним валутама.

Још једна важна тема биће успостављање нове категорије "партнерских држава" БРИКС-а.

"Договорено током самита ће бити забележено у завршној декларацији. А у њој ће бити забележени и консолидовани приступи држава чланица асоцијације о низу актуелних међународних и регионалних питања и даљем развоју БРИКС-а", указала је Захарова.

За 24. октобар је заказана седница у формату "аутрич/БРИЦС плус" на којој ће учествовати делегације из више од 30 земаља у развоју као и шефови извршних структура међународних организација, истакла је Захарова.

"Централна тема састанка ће бити 'БРИКС и Глобални југ: заједничка изградња бољег света'. Дискусија ће бити посвећена актуелним питањима интеракције државa глобалне већине и повећању њихове улоге у доношењу одлука о питањима међународне агенде", објаснила је.

Планирано је и разматрање ситуације у жаришним тачкама са посебним акцентом на Блиски исток, обезбеђивање одрживог развоја, прехрамбене и енергетске безбедности, додала је она.

Притом, Москва ће од 17. до 18. октобра бити домаћин годишњег састанка Бизнис савета БРИКС-а и Бизнис форума БРИКС-а, додала је Захарова.

"Бизнис савет БРИКС-а је један од главних механизама корпоративне интеракције унутар асоцијације. На скупу 17. октобра биће усвојен годишњи извештај који ће садржати предлоге и иницијативе радних група Савета. Овај документ ће бити представљен шефовима држава БРИКС-а током њиховог састанка у Казању", рекла је она.

Што се тиче Бизнис форума БРИКС-а, он се традиционално одржава уочи самита и служи као корисна платформа за изградњу веза између представника пословне заједнице земаља асоцијације.