Русија

Москва: Сви планови Зеленског пали су у воду, али наш план Z неће

"Ово није 'план победе', ово је 'план катастрофе' за Украјину и украјински народ. Зеленски је коначно свима доказао да мрзи Украјинце", закључила је Марија Захарова
Москва: Сви планови Зеленског пали су у воду, али наш план Z нећеGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Владимир Зеленски својим "планом победе" гура НАТО у директан сукоб са Русијом и инсистира на добијању дозволе за удар на руску територију, оценила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу

Према њеним речима, не ради се ни о каквом плану, већ скупу неповезаних слогана – "ово је крвава пена на уснама убице неонацисте".

"Имао је план А – пропао је. Имао је план Б – ни он није успео. Чини ми се да је већ прошао сва слова и стигао до последњег у азбуци. Дошао је до слова Ш. Преведено на енглески, последње слово звучи као план Z. Овај план ће сигурно функционисати, за разлику од свих планова Зеленског", поручила је Захарова.

Тачке плана који нема перспективу

Како је приметила, једна од тачака плана је и хистерија око позива Украјине у НАТО, што би, како Зеленски верује, требало да покаже како су партнери одлучни и да виде Украјину у "безбедносној архитектури".

"Могу само да кажем Зеленском, ако није схватио до сада, да су партнери кијевског режима већ показали како виде Украјину у безбедносној архитектури – у ковчегу, а њене грађане у гробу", рекла је Захарова.

Друга тачка се тиче јачања украјинске одбране што је Зеленски замислио да постигне "циљаним операцијама на одређеним местима", додала је Захарова.

"Зашто се постидео да именујете конкретна места? Смешно је рећи како он то жели да постигне. Кроз наношење штете руској авијацији заједно са партнерима. Односно, гура НАТО чланице у директан сукоб са нашом земљом. И опет инсистира на добијању дозволе за употребу оружја дугог домета на руске територије, знајући добро до чега ће то довести", објаснила је она.

Његов план подразумева и распоређивање у Украјини "свеобухватног ненуклеарног стратешког пакета одвраћања" и јачање санкција Русији, додала је. План такође садржи предлог да украјинска војска, након сукоба, користи своје искуство за јачање одбране НАТО-а у Европи, указала је Захарова.

"Дакле, све ове године, тражећи од Запада да ојача безбедност Украјине, Зеленски се припремао да ојача безбедност Запада? Питам се где ће се тачно користити искуство кијевског режима? Можда у Авганистану? Либији? Сирији?", навела је она.

Кијевски режим је на афричком континенту већ показао своје способности – тамо усавршава своје терористичке активности, добро знајући да ни Вашингтон ни Лондон никада нису оклевали да користе терористичке ћелије и елементе за дестабилизацију ситуације широм света, истакла је Захарова.

"Ово није 'план победе', ово је 'план катастрофе' за Украјину и украјински народ. Мислим да је данас Зеленски коначно свима доказао да мрзи Украјинце", закључила је Захарова.

image