Као бумеранг: Руске снаге користе заплењене дронове за нападе на украјинску војску

Према речима руских војника који се баве поправком летелица у Херсонској области, део дронова се шаље у ЛНР и ДНР

Подземно постројење за поправку дронова групе снага Дњепар, на Каховском правцу у Херсонској области ради на поправци дронова заплењених од Оружаних снага Украјине, а ове летелице се касније користе за дејство по непријатељским циљевима, изјавио је руски војник са позивним знаком "Муљтик" за РИА Новости.

Како је навео, сада се ради на оспособљавању украјинског дрона "мамут" за лансирање.

"Све заплењене дронове који се могу обновити, као нпр. 'мамут', поправљамо и враћамо посадама за даљу употребу директно против бораца Оружаних снага Украјине", рекао је он.

Јединица која ради у постројењу поправљене летелице не користи само у дејствима на обали Дњепра, већ их шаље и на друге правце. Тако се тренутно једна тура заплењених дронова припрема за слање у ЛНР и ДНР.

Такође, "Муљтик" наводи да се осим за нападе, заплењени дронови понекад користе и за набавку резервних делова.

Поред поправке украјинских, постројење ради и на унапређивању домаћих, тј. руских дронова. Стога се према речима војника, ради на модификовању ВТ-40 за вишекратну употребу.

"Тренутно се ради на побољшању и монтажи уређаја за испуштање, који ће омогућити ношење пројектила. Све се то ради на бази ВТ-40, а ова летелица је до сада коришћена само за једнократну употребу. Наши инжењери су осмислили и имплементирали решење за вишекранту употребу. То ће смањити трошкове и повећати ефикасност при употреби овог средства", закључио је руски војник са позивним знаком "Атос".