Русија

Рјабков: Жеља Вашингтона за преговорима о смањењу нуклеарног наоружања - представа и апстракција

Он је додао да тема стратешке стабилности није покренута ни на стручном скупу нуклеарне петорке у Њујорку, нити у Уједињеним нацијама, те да Вашингтон држи ситуацију у великој тензији и балансира на ивици отвореног сукоба између нуклеарних сила
Рјабков: Жеља Вашингтона за преговорима о смањењу нуклеарног наоружања - представа и апстракцијаwww.globallookpress.com © Shatokhina Natalia/news.ru

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков оценио је да изјаве америчких власти о жељи да се преговара о смањењу наоружања представљају представу за јавност.

"То није ништа друго до апстракција. Добацивање парола из Вашингтона, попут ове коју сте споменули је само представа за јавност, покушај заваравања светске већине, која је такође, наравно, заинтересована за стратешку стабилност и преговоре. Али, не објашњавајући главно, Вашингтон држи ситуацију у великој тензији и балансира на ивици отвореног сукоба између нуклеарних сила", рекао је Рјабков, одговарајући на захтев да прокоментарише речи америчког председника Џозефа Бајдена о његовој намери да преговара о смањењу нуклеарног наоружања без предуслова.

Он је додао да тема стратешке стабилности није покренута ни на стручном скупу нуклеарне петорке у Њујорку, нити у Уједињеним нацијама.

"Састанак није садржао елементе разговора о стању у области стратешке стабилности. Мислим да је координација Кине у нуклеарној петорки погоднији извор за одговарајуће процене",рекао је Рјабков и додао да не жели да открива детаље, јер је тај формат затворен.

Према његовим речима, било какве перспективе за дијалог о стратешкој стабилности са Сједињеним Америчким Државама су могуће тек након што Вашингтон промени своју антируску политику.

"Свака перспектива за дијалог о стратешкој стабилности и питањима која се односе на оно што би се могло десити након очекиваног истека Уговора о новом СТАРТ-у 2026. године, било какве спекулације, чак и апстрактне на ову тему, могуће су тек када видимо стварну промену на боље у америчкој политици и у америчким потезима. Када видимо да почиње практично напуштање антируске опсесије која данас прожима сву америчку спољну политику", закључио је он.

Руско упозорење Израелу

Рјабков је истакао да руска страна упозорава Израел чак и од хипотетичке могућности удара на иранска нуклеарна постројења.

"Више пута смо упозоравали и настављамо да упозоравамо (Израел) да чак и хипотетички не разматра могућност напада на (иранска) нуклеарна постројења и нуклеарну инфраструктуру. То би био катастрофалан развој догађаја и потпуно прецртавање оних постулата у области осигурања нуклеарне безбедности који постоје",  истакао је заменик министра.

image