Русија

Москва: Од свих НАТО земаља, Пољска има најрадикалније ставове

Руско Министарство спољних послова одговорило је на изјаве пољског министра спољних послова о пресретању руских ракета
Москва: Од свих НАТО земаља, Пољска има најрадикалније ставовеwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко назвао је неодговорним изјаве пољских власти о томе да амерички противракетни одбрамбени систем у пољском Ређикову може да пресреће руске ракете.

"Од свих НАТО земаља, Пољска заузима најрадикалније позиције, њихови лидери дају неодговорне изјаве", оценио је Грушко.

Наиме, пољски министар спољних послова Радослав Сикорски је за "Радио Ребелиант" рекао да је америчка база ракетне одбране у Ређикову у Пољској намењена уништавању не само иранских, већ и руских ракета које "лете ка Пољској".

Америчка противракетна одбрамбена база се налази на само 165 километара од руске границе, а поседује радар АН/СПИ-1, лансер Мк 41 ВЛС и противбалистичке ракете СМ-3.

Пентагон је у мају саопштио да је закључен уговор између америчког Министарства одбране и америчке одбрамбено-индустријске компаније "Нортроп груман" за 49 милиона долара како би се изградио интегрисани систем за управљање борбом против ваздушне и ракетне одбране Пољске.

Истовремено, САД су редовно извештавале да противракетни одбрамбени систем који се налази у Пољској није усмерен против Русије, већ би наводно требало да служи за заштиту од иранских ракета.

image