Русија

Руска војска тестирала нову муницију за сачмаре: Патроне специјално дизајниране за обарање дронова

Из "Ростеха" наводе да су патроне ефикасне у уништавању издржљивих металних и пластичних делова дронова, због густог и широког распршивања сачме
Руска војска тестирала нову муницију за сачмаре: Патроне специјално дизајниране за обарање дроноваwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

У зони Специјалне војне операције употребљена домаћа муниција за борбу против малогабаритних дронова, открио је неименовани саговорник из снага безбедности Русије за ТАСС.

"Нове патроне су већ коришћене у зони Специјалне војне операције", рекао је саговорник агенције.

Раније, је на изложби "ОРЈОЛЕКСПО 2024", компанија "Ростех" први пут представила нове патроне ИГЛА, за сачмарице серије ЛЕКС, које су специјално дизајниране да уништавају дронове малих димензија на удаљеностима до 50 метара.

Из "Ростеха" наводе да су патроне ефикасне у уништавању издржљивих металних и пластичних делова дронова, због густог и широког распршивања сачме.

Државна корпорација је приметила да се кертриџи специјалне намене ефикасно носе са издржљивим металним и пластичним елементима беспилотних летелица због густог и широког распршивања сачме.

"'Ростех' први пут представља патроне ИГЛА, за борбу против дронова, за сачмарице серије ЛЕКС на међународној изложби оружја и ловачких производа 'ОРЈОЛЕКСПО' у Москви. Патроне имају специјалну намену и дизајниране су за уништавање малих дронова. Могу се ефикасно носити са издржљивим деловима дронова од метала и пластике захваљујући густом и широком распршивању сачме", наводе из "Ростеха".

Према речима компаније, за дејство на дометима до 30 м предвиђена је верзија ЛЕКС 30, док је за дејство по дроновима на удаљености до 50 м развијена верзија ЛЕКС 50. "Ростех" додаје и да су патроне примарно намењене за наоружавање руских снага безбедности.

Брзина лета сачме је већа од 435 м/с, док је прецизност гађања око 60 одсто.

"Серија патрона укључује и верзије ИГЛА ЛЕКС 'трејсер' (светлећи метак) и ИГЛА ЛЕКС 100. 'Трејсер' приликом опаљења производи ефекат црвеног сјаја и помаже да се визуелизује лет хица на удаљеностима од 20 до 100 м. Са друге стране ЛЕКС 100 је направљен од специјалне легуре за велика разорна својства и уништавање циљева на дометима до 100 м", наводе из "Ростеха".

image