Русија

Захарова за РТ Балкан: Рођаци нациста се враћају на власт, Русија и Србија настављају дела предака

Рођаци нацистичких злочинаца и колаборациониста долазе на власт у земљама попут Канаде или Немачке. Долазе на власт без осећаја кривице, без жеље да раде за добробит овог света, већ са схватањем да је дошао њихов тренутак да рехабилитују своје претке, поручује портпарол Министарства спољних послова Русије

Срби и Руси, као и многи други народи, настављају дела наших предака, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за РТ Балкан. 

Захарова, наглашава да су се њени преци борили на страни победника.

"Обојица мојих деда су се борила у Црвеној армији. Они су се борили против нацизма и фашизма. Обе моје баке су током Великог отаџбинског рата радиле у фабрикама, поред нормалног цивилног живота радиле су и у име победе. Сећање на та времена је живо у мени не само због уџбеника, већ, пре свега, због историје моје породице", поручује Захарова која је присуствовала на пријему поводом обележавања 80 година од ослобођења Београда у Другом светском рату у Амбасади Републике Србије у Москви.

Веома је важно, како каже, да се ови значајни датуми и њихово обележавање не претворе у формалност, протоколарне пријеме, већ да они буду део образовних програма. Важно је схватити, додаје она, да ова прича није завршена, она се наставља.

"Заиста се надам да ће српски народ, а знам да је тако, као и руководство Србије сагледати процесе који узимају маха на европском континенту као и дешавања у вези са Украјином, као нешто што указује на то да је ово недовршена прича о Другом светском рату", наглашава портпаролка МСП.

Важно је да сазнања о Другом светском рату, о Русији, буду део филозофије народа, државне политике. Такође је веома важно запамтити и знати да ово није нека прича из прошлости чије је поглавље већ затворено и која ће једноставно бити представљена у уџбеницима и документарцима.

Историја се понавља

Подсећа да је, због позиције Запада, веома много злочинаца, нацистичких представника и активних личности Трећег рајха склоњено из суда у Нирнбергу. Они су, како додаје, живели у западним земљама, како у Западној Немачкој, тако и у Швајцарској, САД, Канади, Латинској Америци.

"Они су сачувани у западним земљама, како у Западној Немачкој, тако и у Швајцарској, САД-у, Канади, Латинској Америци. Генерално, расути су свуда по свету. Нису кажњени, нису сносили никакву одговорност. Многи од њих су променили имена, а неки су их задржали. Њихови потомци сада, нажалост, верују да је дошло време за освету", каже Захарова, додајући:

"Рођаци нацистичких злочинаца и колаборациониста долазе на власт у земљама попут Канаде и Немачке. Долазе на власт без осећаја кривице, без жеље да раде за добробит овог света, већ са схватањем да је дошао њихов тренутак да рехабилитују своје претке."

Она је подсетила на ситуацију која се десила у канадском парламенту.

"Видели смо када је цео парламент, као и премијер Канаде, аплаудирао једном нацистичком гаду. Ово је историја нацизма која се претвара у форму неонацизма. Ово је иста фашистичка идеологија, нацистичка идеологија, расистичка идеологија, прерушена у нови савремени технолошки дизајн, а заправо је њена суштина иста", истиче Захарова.

Примаков: Српски народ памти заслуге совјетског народа и Русије у ослобођењу Београда

Српски народ веома добро памти заслуге совјетског народа и Русије, која је допринела у ослобођењу Београда, изјавио је за РТ Балкан Јевгениј Примаков, директор "Россотрудничества".

На питање колико су овакви сусрети и догађаји важни у контексту глобалних промена, информационог рата и покушаја прекрајања историје, Примаков каже да су изузетно важни за оба народа.

"Сада цела делегација музичара, уметника, политичара, стручњака иде у Београд где ће бити одржан низ догађаја, као и концерти и конференције. Ускоро, средином новембра, у Руском дому биће одржана још једна конференција посвећена последицама бомбардовања, које су биле пре 25 година. Тад је годишњица. Веома је симболично да се ова два датума, 80. годишњица ослобођења Београда и 25 година од бомбардовања Југославије тако поклапају. Чак се и распоред догађаја поклапа", објашњава Примаков који је такође присуствовао пријему у Амбасади Републике Србије у Москви.

image