Генерални секретар НАТО-а: Настављамо да се ширимо ка руским границама

Марк Руте је истакао да Северноатланска алијанса наставља куповину новог наоружања, пре свега противваздушне одбране, артиљеријских система и ударних авиона пете генерације

НАТО ће наставити да повећава војно присуство на руским границама, да форсира производњу и куповину оружја како за подршку режиму у Кијеву, тако и за попуњавање сопствених резерви, рекао је генерални секретар Алијансе Марк Руте на конференцији за новинаре након састанка министара одбране земаља чланица.

Како је нагласио, Алијанса ће наставити да повећава своје присуство на источном крилу и куповину новог наоружања, пре свега противваздушне одбране, артиљеријских система и ударних авиона пете генерације.

"Брзо ћемо повећати војну производњу да бисмо снабдевали Украјину и напунили наша складишта", рекао је Руте.

Дан раније је генерални секретар НАТО-а истакао да би Украјина и Владимир Зеленски требало да буду у могућности да преговарају са Руском Федерацијом "са позиције силе".

У последње време на Западу се све више јављају идеје о директном оружаном сукобу између Алијансе и Русије. Кремљ је напоменуо да Москва никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

Русија, пак, примећује незапамћену активност НАТО-а дуж својих западних граница јер Алијанса проширује иницијативе и назива то "обуздавањем руске агресије".

Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања НАТО снага у Европи. Руско Министарство спољних послова је саопштило да Русија остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да напусти курс милитаризације континента.